Knihkupectví s antikvariátem u Fryče se už včera připojilo k celorepublikové akci Knihy bez DPH, která se letos koná na Světový den knihy a autorských práv. Jedná se o dosud největší společnou akci českých knihkupců, nakladatelů a distributorů. Přihlásilo se do ní více než 340 knihkupectví. Jejich společným cílem je prosadit nižší sazbu spotřební daně pro knihy. Pokud by uspěla, knihy by spadaly do třetí sazby DPH ve výši 10 procent. V současné době jsou knižní publikace zatíženy spotřební daní ve výši 15 procent. Právě patnáctka se stala symbolem probíhající kampaně, kdy knihkupectví v celé republice poskytují zákazníkům 15procentní slevy na nově zakoupené knihy.

Bookishman zasahuje

„Pokud se tak stane, dojde ke zlevnění cen knih. Navíc se podpoří vydávání knih, které se těžko dostávají na trh. Snížení sazby o pět procent by navíc podpořilo nakladatele," řekl Martin Fryč, jehož knihkupectví kromě slevy pro zákazníky uspořádalo i další akce na podporu návrhu. Před knihkupectvím v Pražské ulici tak bylo včera odpoledne živo. Kromě zásahu Bookishmana, který polepil výlohu obchodu cedulemi o právě probíhající kampani a poskytované slevě, proběhl přímo na ulici živý koncert.

„Kapela Plejády je z Liberce a Jindřichovic a píší si vlastní texty. Během koncertu kapely proběhne živé čtení, kdy v pauzách mezi písněmi budeme číst ukázky z několika vybraných knih," vysvětlil Fryč.

Kromě podpory návrhu na snížení DPH chce tak knihkupec spolu s občanským sdružením Otevřené stránky podpořit živé umění v libereckých ulicích. Centrum podle něj chátrá vinou předchozího vedení města a to současné nedělá nic, aby tomu zabránilo.

Zaslouží si knihy výjimku?

Zásah superhrdiny byl nadsázkou, kterou se snažilo liberecké knihkupectví upozornit na vážnou situaci s DPH. Kampaň na podporu návrhu snížení sazby spotřební daně pro knihy probíhala různým způsobem v celé republice.

O záhadném BOOKISHmanovi zatím víme jen, že byl spatřen v Pražské ulici, mizí a objevuje se s hromádkami knih a zřejmě má rád i Agathu Christie…

„Nejedná se o akci nátlakovou, ale osvětovou. Naším cílem je trpělivě a věcně všem vysvětlovat, proč si knihy nižší DPH opravdu zaslouží," řekl předseda představenstva Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka. První dobrou zprávou pro všechny obchodníky s knihami může být informace, že vláda podpořila záměr zařadit knihy do třetí sazby DPH ve výši 10. „Poté, co od roku 2008 DPH na knihy celkem čtyřikrát vzrostla, je to rozhodně pozitivní obrat. Vnímáme to i jako uznání našich argumentů, že knihy mají svá závažná specifika a hodnoty, kvůli kterým si daňové zvýhodnění zaslouží," doplnil Martin Vopěnka. Svou podporu vyjádřil i ministr kultury Daniel Herman, který řekl, že: „Kniha je důležitým pilířem naší kultury. Čím dostupnější knihy budou, tím větší je šance na vzdělání, výchovu, kritické myšlení nutné atributy kulturnosti každé společnosti."

Bude snížení o 5 procent stačit?

Svaz knihkupců a nakladatelů, stejně jako Martin Fryč vítá záměr vlády, ale zároveň poukazují na to, že i desetiprocentní sazba DPH na knihy bude stále ještě vysoko nad průměrem vyspělých zemí EU. „Za optimální sazbu na knihy, která by naše odvětví dlouhodobě stabilizovala, považujeme výši 5 procent," řekl Martin Vopěnka.