Žáci liberecké základní umělecké školy mají velkou úspěšnost při přijímacích zkouškách na sklářské střední školy. Výuku v regionu tradičně populárního odvětví se nyní vedení školy rozhodlo rozšířit. Žákům začala sloužit nová, nadstandardně vybavená sklářská dílna.

„Tvoří ji pískovačka, pec na fusing i klasická keramická pec,“ popsala vedoucí výtvarného oddělení Renata Šikolová. Žáci, kteří budou nové přístroje využívat, musí být pečlivě proškoleni, půjde o výběrovou třídu. „Přednost dostanou zájemci o studium na sklářských školách,“ dodala Šikolová.

ZUŠ ve Frýdlantu.
Frýdlantskou „zušku“ čeká velké stěhování

Právě s těmi plánuje liberecká ZUŠka více spolupracovat, což střední školy vítají. „My pak můžeme na znalosti studentů navazovat a věnovat se již konkrétním specializacím,“ řekl ředitel sklářské střední školy z Kamenického Šenova Pavel Kopřiva.

Podle ředitele školy Tomáše Kolafy by se do výuky liberecké ZUŠky měla v budoucnu přidat také práce se sklem na kahanu. Sklářská dílna ovšem není jedinou novinkou ve škole.

Nový seriál Naše školka připomíná dětem i jejich rodičům čas strávený v mateřince. Fotky tříd vycházejí v tištěném i webovém vydání Deníku.
NEPŘEHLÉDNĚTE! Předškoláci z MŠ Kamarád v Libereckém deníku

25 SNÍMKŮ ZA MINUTU

Postavit figurku, vyfotit ji, pak o kousek posunout a znovu vyfotit. Aby vznikl minutový animovaný klip, musí to tvůrci zopakovat zhruba 1500krát. Jedna vteřina filmu se totiž skládá z pětadvaceti snímků.

Žákům oboru „animace“ teď k filmování nově slouží speciální ateliér. V temné místnosti vybavené stativem, fotoaparáty a výkonnými reflektory ale stráví jen část kurzu. „Děti si také vyrábějí potřebné kulisy, připravují scénář a snímek pak sestříhají,“ popsal učitel Ondřej Mašek. S tvorbou animáků tu už má zkušenosti. „Byly ale vyráběné na koleni a jejich kvalita nebyla optimální, teď máme profesionální zázemí,“ dodal Mašek.

Lesní koupaliště v Liberci dne 22. června.
Vedení města na další rozvoj Lesního koupaliště peníze neodsouhlasilo