Nejen alkohol vás může připravit o řidičák. Své o tom ví už skoro padesát neplatičů alimentů. Od Nového roku totiž platí novela zákona, která dovoluje dlužníkům pozastavit řidičské oprávnění. Soudní exekutoři neotálí. Během několika měsíců vydali první takové příkazy.

„Už jsem ani nedoufala, že mi exekutor pomůže. Byla jsem odhodlaná najít si druhou práci, protože bývalý manžel mi nic neposílal. Teď se mi strašně ulevilo," řekla žena, která si přála zůstat v anonymitě. I jí vydání exekučního příkazu na řidičský průkaz neplatícího partnera pomohlo.

Nápad se podle exekutorské komory osvědčil. „Zpětná vazba je nebývale dobrá. Případy, u nichž předchozí způsoby provádění tedy například srážky ze mzdy nebo obstavení bankovního účtu nebyly úspěšné, se rázem pohnuly," poznamenal prezident exekutorské komory Jiří Prošek.

A jak vše funguje ve skutečnosti? Soudní exekutor může pozastavit řidičské oprávnění jen v určitých případech, kdy dlužníci zanedbávají své nezletilé dítě. U pěti desítek případů, kdy byl řidičák pozastaven, se dluh na alimentech pohyboval v průměru kolem osmdesáti tisíc korun.

Šestnáct dlužníků okamžitě kontaktovalo exekutorský úřad, se kterým se dohodlo na řešení situace. Zhruba stejný počet neplatičů zaplatil dlužnou částku v hotovosti okamžitě po pozastavení řidičského oprávnění.

Jak to funguje? Pokud soudní exekutor zjistí, že dlužník disponuje řidičským průkazem, vydá exekuční příkaz, který doručí nejen dlužníkovi a věřiteli, ale i příslušnému obecnímu úřadu, který vede registr řidičů. Oprávnění řídit motorové vozidlo se pozastavuje ke dni, k němuž byl příkaz doručen dlužníkovi, a to do vlastních rukou. Dlužník na základě tohoto rozhodnutí nesmí řídit auto a musí odevzdat řidičák. Poté, co dlužník dlužné výživné doplatí, exekuční příkaz se zruší. Zdroj: EKČR

„Mimo jiné tu máme případ, který vypadal téměř beznadějně. Dlužník oficiálně neměl žádný dohledatelný majetek, úhradám se pořád vyhýbal, přitom široké okolí vidělo, že si žije nad poměry," popsal Jiří Prošek a doplnil: „Teď jsme mu postihli řidičský průkaz a během několika dnů přišel složit dluh. Matka dítěte byla doslova nadšená."

Přesná čísla, kolik řidičských průkazů je zastaveno v Libereckém kraji, exekutorská komora nemá.

S podobným řešením se ztotožňuje většina zoufalých maminek. „Je jen škoda, že se o takovém postupu moc nemluví," řekla Deníku Lucie Fišerová. Té její bývalý partner dluží přes deset tisíc korun na zaopatření syna.