„My rozhodně žádnou sbírku nepořádáme a ani nevíme o tom, že by se chystala stavba podobného zařízení," zdůraznila Renata Šedivá z České unie neslyšících, oblastní unie Liberec.

Peníze mámí z lidí mladá žena s mužem, kteří vždy člověka zastaví a strčí mu před oči list papíru, na němž je napsáno, že žádají o pomoc a chtějí podpořit stavbu zmíněného centra. Pouze posunky a neartikulovanými zvuky, které mají být zřejmě důkazem toho, že neslyší a tedy ani nevládnou slovem, vyžadují podpis a jméno do tabulky a peníze na ruku. Nikde ale není patrné, kdo je organizátorem sbírky, nemají žádný průkaz ani např. kasičku na peníze. Na podle všech znaků na falešnou sbírku už nachytali několik lidí a podle podpisů a připsaných částek na archu, který měli, si přišli minimálně na několik tisíc korun.

V současné době je na území Libereckého kraje povoleno 38 veřejných sbírek. Ve prospěch neslyšících pořádá sbírku pouze Nadační fond Ozvěna, který vybírá peníze, avšak do pokladniček umístěných na různých místech. „Po ulicích nechodíme a tímto způsobem sbírku vůbec neorganizujeme. Peníze vybíráme na jiné účely, například jsme za ně pořídili dvěma dětem sluchadla. Pokud někdo něco takového dělá, je to tedy příšerné," řekla ředitelka nadace Pavla Prokešová. Podobně rozhořčena je i Renata Šedivá, zastupující organizaci libereckých neslyšících: „My se od toho jednoznačně distancujeme a podle všeho jde opravdu o podvodníky, už jsem o dvojici vybírající peníze také něco zaslechla."

Liberecká policie o podvodnících dosud žádné informace nemá. „Nemáme žádné oznámení o tom, že někdo láká z lidí podvodně peníze. Nikdo ani v tomto případě nepodal trestní oznámení," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Pokud by tak někdo učinil a konáním dvojice se policie zabývala, museli by se zodpovídat z přestupkového jednání proti majetku.