Podle mluvčí krajské hygieny v Liberci Zuzany Balášové začíná každoročně v tento čas přibývat nemocných. „Nemocnost akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji je 1 195 na 100 tisíc obyvatel,“ upřesňuje mluvčí. Za epidemický práh považují hygienici 1600 až 1700 nemocných na sto tisíc lidí.

Odborníci radí: Buďte v pohodě a vaše tělo bude fungovat tak, jak má. Správné fungování imunitního systému podle odborníků závisí z 90 procent na psychickém stavu člověka, z pěti procent na spánku a zbytek na jídle. „Začnu od konce. Ani tak nezáleží, co jíte, ale jak to jíte a v jakých intervalech. Důležité je, abyste při jídle byli v klidu a každé dvě hodiny něco snědli,“ říká Dana Stříbrná, která se přírodní medicínou zabývá přes dvacet let.

Úředník. Ilustrační foto.
Starostové chtějí stěhovat úředníky z Prahy, část i do Liberce

Podle ní se imunita snižuje na základě stresu, úzkosti, nespokojenosti se svým životem. „Důležité je si nejprve vše srovnat v hlavě, nebrat si věci příliš osobně, nestresovat se tím, co stejně nemohu ovlivnit,“ vysvětluje Stříbrná z obchodu Léčivé rostliny v Liberci.

Důležité je se alespoň o to snažit a ventilovat napětí. „Dětem také říkáme, co mají dělat. Ty svoje projevy potlačují stejně jako my, ale pak se vyvztekají. I dospělí by si měli najít nějaký ventil. Například procházku, sport, vaření,“ radí Stříbrná.

Každý jedinec si imunitu vytváří sám. Až když selže, je potřeba řešit její obnovení. Pokud chcete sáhnout po bylinkách, Dana Stříbrná doporučuje například eleuterokok, rakytník, echinaceu či dvojzubec.

Silný vítr. Ilustrační snímek.
Liberecký kraj zasáhne v pondělí silný vítr, na horách až o síle vichřice

Pokud někdo raději dává přednost klasické medicíně, imunitu podporují vitamíny a minerální látky. Důležité je nezapomínat například na prvky, jako je zinek, mangan, měď, selen, jód. „Ty jsou zapojeny do všech základních metabolických cest, imunitní systém nevyjímaje. Dále existují výtažky z buněčných stěn kvasinek a bakterií jako mannany, glukany, fruktooligosacharidy, které stimulují buněčnou složku imunity, která představuje první linii v obraně proti původcům infekčních onemocnění,“ vysvětluje Zuzana Balašová.

Lidé si často pletou klasickou chřipku s akutním respiračním onemocněním, proti kterému nelze očkovat. Proti chřipce ano. „Běžně se doporučuje očkovat v období před předpokládaným výskytem chřipky, tedy od září do poloviny prosince. Očkovat však lze také v období sezonního výskytu chřipky, je ale třeba, aby se očkovaná zdravá osoba vyvarovala možného kontaktu s touto infekcí, a to minimálně 14 dní po očkování,“ poznamenala Balašová.

Zima a přezutí se blíží
Nemáte přezuto? Výkyvy počasí jsou nevyzpytatelné, pozor na pokuty