K vzájemné fúzi tak dojde prvního ledna příštího roku. Vznikne tím zdravotnické zařízení se zhruba 1140 lůžky, které bude mít tři vlastníky – Liberecký kraj, Liberec a Turnov.

V Turnově přijdou o práci desítky lidí

Spojení bude znamenat výpověď pro 40 až 50 lidí z obslužných provozů v Turnově. Některým z nich ale nabídne nemocnice práci v Liberci. „Propouštění se nedotkne lékařů, sester, laborantů nebo ošetřovatelů. Nelze se ale vyhnout propouštění v oblasti technických a administrativních provozů, které budou začleněny z velké části pod provozy přímo v Krajské nemocnici Liberec," řekl už dříve generální ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný. Podle něj by už v říjnu nebo listopadu mohlo dojít například k zavření prádelny v turnovské nemocnici, přičemž prádlo by se pralo v Liberci. „Turnovská prádelna by potřebovala velké investice a ty jsou zbytečné, protože v Liberci zvládneme prát pro obě dvě nemocnice," vysvětlil Nečesaný. Zavřením prádelny má přijít o práci 14 lidí na hlavní pracovní poměr a dalších 9 lidí zaměstnaných na pracovní dohodu.

Podobná situace bude i u zajišťování stravovacího provozu. „Ten není v Turnově úplně efektivní. Jede na nižší výkon při vysokém počtu lidí. V Liberci přitom funguje efektivně a při navýšení počtů vařených jídel bude potřeba jen malé množství nových zaměstnanců," přiblížil ředitel liberecké nemocnice.

Turnov měl na stole tři varianty

Zastupitelé Turnova, který je stoprocentním vlastníkem Panochovy nemocnice, vybírali při řešení finančních problémů nemocnice ze tří variant. Kromě fúze s Libercem zvažovali i spolupráci s některým ze tří soukromých zájemců, kdy by městu zůstaly nemovitosti a firma by zajistila provoz. Třetí možností bylo zachování současného stavu a realizování některé úspory navržené libereckou nemocnicí.

I tak by to ale nestačilo k zajištění vyrovnaného rozpočtu a radnice by musela ročně dotovat nemocnici šesti až deseti miliony. „Není jednoduché zvolit správnou variantu, přikláním se k fúzi s nemocnicí Liberec, abychom zajistili především dlouhodobou péči," řekl před hlasováním turnovský starosta Tomáš Hocke (nez.).
Pro fúzi hlasovalo 15 z 26 zastupitelů. Potřeba bylo 14 hlasů. Odpůrcům se nelíbí, že město fúzí nevratně přijde o nemovitosti v hodnotě 150 milionů korun.

Argumentovali také tím, že zdravotní pojišťovny zachovají smlouvy pro rehabilitaci, ARO, gynekologii a ortopedii i v případě, pokud by zůstala nemocnice samotná.
Ekonomický náměstek turnovské nemocnice a zastupitel Tomáš Sláma (ODS) uvedl, že nemocnice je schopna v dalších letech udržet provozní hospodaření v kladných číslech, nebude však mít na investice.

„Museli bychom si vzít úvěr, nebo pořádat o peníze město," řekl Sláma, který hlasoval pro fúzi. „Nechystali jsme ji proto, aby nás (Liberec) zachraňoval. Potřebujeme ji pro další rozvoj na 20 až 30 let, to je hlavní důvod," vysvětlil. V Liberci bylo hlasování jednodušší, pro spojení bylo 27 z 28 přítomných zastupitelů.

Roční úspora bude 15 milionů

Pro obě zařízení by měla být připravovaná spolupráce výhodná a roční úspora v nákladech má dosáhnout 15 milionů korun. Umožní také lépe využít areály obou nemocnic. Podle Nečesaného by se do Turnova mohla přesunout například jednodenní chirurgie. „Například některé drobné operace typu žlučník, kýla nebo slepé střevo. Ani převoz pacientů by neměl být problém, protože Panochova nemocnice má na rozdíl od liberecké vlastní přepravní službu," podotkl Nečesaný.

Krajská nemocnice Liberec je už nyní největším krajským zdravotnickým zařízením. Majoritním vlastníkem je Liberecký kraj, který po dokončení fúze bude mít 74,23 procenta akcií. Liberec bude mít od ledna 15,77 procenta a Turnov získá deset procent akcií krajské nemocnice.