Vybavte si areál liberecké nemocnice. Pokud na urgentním příjmu potřebují akutně zjistit krevní skupinu pacienta, musí sanitář vzít požadovaný vzorek a běžet s ním přes silnici na transfúzní stanici. A nejsou to jen vzorky. Závažná poranění, při nichž dojde k velkým ztrátám krve, vyžadují během operace i několik transfuzí.

„Stává se, že zřízenec, který by byl na sále potřeba k jiným úkonům, musí běžet přes silnici opakovaně, podle akutní potřeby pacienta. Nezřídka je to i pětkrát či sedmkrát," potvrdil přednosta traumatologie Richard Lukáš.

Také s laboratorními vzorky se musí běhat z jednotlivých oddělení do centrální biochemické laboratoře, se vzorky tkání na histologické vyšetření na patologii, s jinými na mikrobiologii v další části rozlehlého areálu. Denně takto putuje areálem až sto vzorků k vyšetření.

Všechny potřebné kroky může vyřešit jednoduše a elegantně právě potrubní pošta.

Cesta potrubím

„Systém slouží podobně jako rozvodna. Laboratorní vzorky se jednoduše vloží do speciální plastové schránky o průměru šestnáct centimetrů a do příslušné laboratoře putují potrubím. Například z operačního sálu je vzorek krve na transfuzní stanici zhruba během minuty, zpátky to samé," nastínil provoz zařízení technický ředitel liberecké nemocnice Filip Galnor. „To je důležité zejména pro operační sály a urgentní příjmy, kde hrozí největší prodlení," potvrdil přednosta Lukáš.

Uvnitř potrubí se pouzdro se vzorkem pohybuje rychlostí 6 metrů za vteřinu. Pohání ho tlak vzduchu. „Vzhledem k tomu, že je zařízení zcela ovládáno počítačem, nehrozí, že by došlo k narušení krevních vzorků určených pro speciální vyšetření, rychlost se dá naprogramovat, stejně jako evidenční údaje o tom, kdo a kdy přesně se vzorkem manipuloval," popsal technický ředitel.

Zkušenosti odjinud

Potrubní poštu využívají k podobným účelům už léta například nemocnice v Praze Motole, Fakultní nemocnice v Hradci Králové, zařízení v Příbrami, Kladně a mnohé další. Také v Liberci se už o ní hovoří řadu let. Až teprve letos se dostala na pořad dne.

„Představenstvo schválilo projekt. Byli bychom rádi, kdyby se samotný záměr realizoval během příštího roku," potvrdil lékařský ředitel krajské nemocnice Jan Mečl.

Takto by měla potrubní pošta fungovat po realizaci 3. fáze.

Teď záleží, zda se projekt za zhruba 7 milionů korun stane součástí investičního plánu na příští rok. Své k tomu musí říct i dozorčí rada, pak přijde na řadu soutěž na dodavatele. Samotná realizace by podle technického ředitele KNL měla trvat zhruba tři měsíce. „Výhodou je, že potrubí se dá vést i kanály podél parovodů," upozornil na využití stávajících rozvodů. To je plus zejména při propojení hlavního areálu nemocnice s transfúzní stanicí za frekventovanou Husovou třídou.

„V první fázi plánujeme vybudování strojovny a páteřního propojení mezi oddělením klinické biochemie, traumatologie, gynekologie a transfuzního oddělení," popsal technický ředitel.

Podle odhadů by měla spolknout polovinu z plánovaného 7milionového rozpočtu, přičemž by ale pokryla potřeby nemocnice ze zhruba 70 procent provozu.

Ve druhé fázi by byly k systému potrubní pošty připojeny i laboratoře v budově patologie, kam putují vzorky pro zkoumání rakovinných buněk, a budova mikrobiologie. Ve třetí fázi by se pak k systému mohla připojit také ústavní lékárna pro urgentní dodávku léků a systém by se rozšířil i do jednotlivých pater a oddělení.

„Nyní dokončujeme ekonomickou analýzu, ale už teď je patrné, že návratnost sedmimilionové investice je odhadem necelých pět let," uzavřel Galnor. Podle výpočtů stráví zaměstnanci nemocnice přenášením laboratorních vzorků celkem 200 hodin týdně, tedy 800 hodin za jediný měsíc.