Způsob oslovení mladých je stejný jako loni, kdy kampaň v Liberci probíhala. Žákům je nejprve puštěno drastické video, kde jsou ukazovány šokující skutečnosti ohledně kouření. Poté se třída rozdělí na dvě skupiny, z nichž jedna kouření kritizuje a druhá obhajuje. Vše se děje formou reklamy a antireklamy. Výstupy jsou sepsány na tabuli a následně rozebírány. Součástí kampaně je i tvorba audiovizuálních děl, která budou prezentována na závěrečné akci kampaně na Světový den bez tabáku 31. května.

Samotná kampaň pak vyvrcholí už 26. května v rámci Festivalu nápadů v Centru aktivního času Konopná (Liberec Ruprechtice), kde před zraky přítomných vznikne 10 metrů dlouhý višňový koláč.

Podle preventisty Majáku Romana Kladiva se ukazuje, že se dlouhodobě nedaří v Libereckém kraji snižovat počet dospívajících kuřáků. Mladí lidé se navíc závislými kuřáky stávají velmi rychle.

„V ČR kouří asi 2 miliony lidí. Z průzkumu vyplývá, že přes 70% dotázaných kuřáků chce se svým zlozvykem skoncovat. To znamená, že přes 1,7 milionu lidí si denně kupuje něco, co vůbec nechce a další 1 milion českých kuřáků každoročně zkouší přestat kouřit," shrnul Kladivo.

Kampaň Společně proti kouření podpořili i odborníci. Veřejnost bude s problematikou kouření konfrontována skrze nejrůznější doprovodné akce například za účasti Milady Šípkové z Plicního oddělení Krajské nemocnice v Liberci, záštitu nad kampaní pak převzal také ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta.

S protikuřáckými fotografiemi vytvořenými za účelem kampaně se můžete setkat například na Magistrátu města Liberce a v OC Forum, kde jsou vystaveny. Závěrečná kulturní akce bude spojena s vyhlášením vítězných tříd a proběhne v multikině CINEMACITY v Liberci.