„Ačkoli letošní léto návštěvnost ovlivnilo, není propad nijak výrazný. Naopak, na řadě objektů byl dokonce loňský rekordní rok pokořen,“ potvrdila Lucie Bidlasová, mluvčí územní památkové správy Národního památkového ústavu na Sychrově.

POMOHLY NOVÉ PROHLÍDKOVÉ OKRUHY

Hlavním důvodem je nápaditost kastelánů, kteří sezonu od sezony připravují pestřejší nabídku. Letos to byly například tematické prohlídky k „osmičkovým rokům“. Tak třeba na zámku Zákupy rozšířili prohlídky o byt pana nadlesního. Nový prohlídkový okruh s výročím republiky úzce souvisí. „Zákupský zámek, jenž patřil v letech 1805-1918 do majetku panovnické dynastie Habsburků, připadl po vzniku Československa nové republice. Nechybělo málo a tento zámek by se stal i v novém státním zřízení letním sídlem hlavy státu, tentokrát prezidenta T. G. Masaryka,“ prozradila mluvčí NPÚ.

Výstava - Proslulá Křišťálová noc
80 let od osudné noci. Synagogy hořely také na severu Čech

Nakonec ale ze záměru sešlo a správa zákupského zámku byla svěřena Státním lesům a statkům. „Správa hospodařila s nemovitostmi bývalé panovnické rodiny, ale postupně také s nemovitostmi ostatních šlechtických pozemků, které podléhaly zestátnění na základě první pozemkové reformy,“ vysvětlila Bidlasová.

Řízení zákupské pobočky měl na starost lesní správce s titulem lesního rady. „Právě toto období, kdy se vybrané prostory zámku proměnily v kanceláře lesní správy a bydlení úředníků ministerstva zemědělství, připomíná nová prohlídková trasa. Prohlídka bytu zahrnuje předsíň s toaletou, pracovnu lesního rady, parádní pokoj, kuchyň s koupelnou, dětský pokoj a ložnici,“ popsal kastelán Zákup Petr Weis.

Nová trasa se poprvé otevře právě o tomto víkendu. A i když klasické prohlídky s posledním říjnem skončily, právě v Zákupech jsou zajímavé akce připraveny o každém listopadovém víkendu.

Slavnostní otevření nové lesní stezky pro pěší z Oldřichovského sedla k vlakovému nádraží v Oldřichově v Hájích v Jizerských horách proběhlo 8. listopadu.
Lidé už nemusí uskakovat před auty. Z Oldřichova vede nová lesní stezka

Ani ostatní hrady a zámky nezůstaly pozadu. Návštěvníky lákaly třeba na pohádkové prohlídky pro děti, kdy se průvodcem stala princezna či jiná historická postava. Pořádaly se tu přednášky vázané k historickým tématům, jako například v zámecké oranžerii na Sychrově. Nechyběly koncerty, divadelní představení, šermířské turnaje, trhy, ochutnávky vín nebo adventní trhy, které se chystají na úplný závěr roku.

VÍC LIDÍ ZAMÍŘILO NA GRABŠTEJN A LEMBERK

Prim v návštěvnosti hrály i letos s více než sto tisíci návštěvníky Sychrov a Trosky, i když proti posledním rokům došlo k lehkému úbytku. Vyšší návštěvnost hlásí po letošní sezoně hrad Grabštejn, který s 18 363 návštěvníky překonal už teď loňská čísla. A to čekají památku nedaleko Hrádku nad Nisou ještě oblíbené adventní trhy.

Rekord v návštěvnosti hlásí i zámek Lemberk s letošními 33 792 návštěvníky. I tam budou mít o adventu program. Kromě Sychrova, kde provoz s podzimem neutichá, naopak jde o jediný zámek v kraji s celoročním provozem, se ale ani ostatní památky nepoloží do úplného ticha. Rušno je v nich až až. Čistí se všechno od stropu až po podlahy. Jedinou technikou jsou přitom vysokánské štafle a lidské ruce.

Rok 2018 byl na hradě Valdštejn opět ve znamení stavebních úprav. Řada z nich byla dokončena ještě před začátkem turistické sezóny.
Hrad Valdštejn získal 3. místo v soutěži Památka roku 2017 Libereckého kraje

„Parkety se musí drátkovat ručně, protože jen lidská ruka má cit jak hluboko přitlačit. Kromě paní na úklid pomáhají i zahradníci, ale podílí se každý, kdo má ruce a nohy, včetně stálých průvodců,“ popsal už dříve ruch na Sychrově tamní kastelán a ředitel územní správy NPÚ Miloš Kadlec. „Patří jim za to velký dík, protože v nepříznivých klimatických podmínkách se musí vystěhovat místnost po místnosti,“ ocenil.

JAKO BY SI JEN NA CHVILKU ODSKOČILI

Zámecké komnaty se tak začátkem příští sezony opět zaskví v plné kráse. České hrady a zámky jsou totiž svým vybavením naprostým unikátem v rámci celé Evropy. Jen málokde se setkáte s plně vybavenými interiéry včetně detailů, které vzbuzují pocit, jako by si majitel jen na chviličku někam odskočil.

Ale milovníci historie nezůstanou ochuzeni ani v době blížícího se adventu, kdy výletní cíle určuje hlavně počasí. Víkendová překvapení si v listopadu připravil kromě zmíněných Zákup také Sychrov, kde je celoročně otevřeno každý den kromě pondělí. Před Vánocemi se můžete hned první adventní víkend pohádkově naladit na Grabštejně nebo Lemberku, na Hrubém Rohozci si zase připravili vánoční prohlídky přímo o svátečních dnech.

Slavnostní otevřené Centra 1407 poskytovatelů sociálních služeb pro klienty z celého regionu proběhlo 7. listopadu ve Frýdlantě. Na snímku vlevo je Přemysl Sobotka.
FOTO: Šest poskytovatelů sociálních služeb dostalo ve Frýdlantu nové zázemí