To jsou některé z věcí, které nabízí liberecký magistrát a které ve středu ocenilo ministerstvo vnitra. Magistrát se stal v Česku nejpřívětivějším z úřadů takzvaných obcí s rozšířenou působností. „Do soutěže se jich letos přihlásilo 151, tedy dvě třetiny všech obcí s rozšířenou působností,“ popsal náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Ilustrační foto.
U SVEDu v Liberci začíná rekonstrukce křižovatky. Zkomplikuje to dopravu

Liberec ocenění převzal také v roce 2016, loni skončil druhý. „To, co my tu považujeme za standard a občané se už nad tím ani nepozastavují, rozhodně standardem není,“ upozornil primátor města Tibor Batthyány.

Hodnotitelé soutěže podle propozic oceňují nadstandardní služby, případně běžné služby v nadstandardní kvalitě. Rozhodují podle kritérií rozdělených do několika oblastí, kterými jsou například dostupnost úřadu pro občany, transparentnost úřadu či jeho komunikace navenek. „Ocenění nepovažuji za marginálii, bude motorem do budoucna, jak se dál zlepšovat,“ dodal primátor. Město by podle něj mělo například vyvinout systém pro lepší správu a vymáhání pohledávek.

WTF?! Ilustrační foto.
Zažijete divadelní smršť, láká na WTF?! Eliška Hamplová

Jako přívětivý vnímá liberecký magistrát i lídr opozičních Starostů Jaroslav Zámečník. „Je to ukázka dobrého úřednického vedení,“ řekl. Přesto je podle něj stále co zlepšovat. „Na webu stále chybí třeba rozklikávací rozpočet, neexistuje ani aplikace, přes kterou by lidé mohli radnici upozorňovat na nepořádek či závady, tak jako v sousedním Jablonci,“ upozornil. Vedení města by také podle Zámečníka mělo pořádat pravidelná setkání s lidmi v jednotlivých čtvrtích.

Přívětivý úřad není jediné ocenění, které Liberec v poslední době získal. V listopadu uspěla náměstkyně libereckého primátora Karolína Hrbková v jedné z kategorií soutěže Komunální politik roku. Porotce tehdy zaujal její projekt Rozkvetlý Liberec a komunitní plánování ploch zeleně.

Mladý motocyklista dostal smyk, upadl ze stroje a následky zranění zemřel.
U Hodkovic havaroval motorkář. Tragickou nehodu nepřežil

Díky němu se loni v ulicích města objevila řada květin, letos pak přibyly další. „Nově například v parčíku na Tržním náměstí, ve velkém centrálním parku u ulice Budyšínská, podél ulice Krejčího či podél řeky Nisy u cyklostezky,“ popsala mluvčí Liberce Jana Kodymová.

Liberec naopak příliš neuspěl v letošním ročníku soutěže Město pro byznys, která sestavuje pořadí měst s největším potenciálem pro podnikatele. Liberec letos skončil v kraji třetí, když jej předstihl sousední Jablonec nad Nisou a také Železný Brod. Liberec se tak neprobojoval do celostátního finále. Porotce této soutěže ale zaujal přístup libereckého magistrátu. „Nabízí ze všech obcí s rozšířenou působností v kraji nejvíce úředních hodin,“ uvedl tehdy David Pavlát z pořádající agentury.

Loňský ročník Majálesu Liberec se organizátorům povedl a letos se mohou návštěvníci těšit ještě na lepší a větší.
SOUTĚŽ: Jedinečná třídenní smršť kulturního dění, to je Majáles Liberec 2018