O ocenění „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství roku 2018“ se ucházelo více než sto výrobků od místních farmářů a výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích a hodnocena byla zejména chuť, vůně a vzhled. Preferováno bylo využití místních surovin, tradice výroby a pozitivní vliv na zdraví. Díky originální kombinaci medově sladké a jemně pálivé chuti se letos nejlepším výrobkem roku stal Med s bílým pepřem z malého rodinného včelařství pana Miloše Zástěry z Vratislavic nad Nisou.

Prvňáci ZŠ Broumovská.
FOTO: Hurá! Poprvé do školy. V Liberci usedlo do lavic více než tisíc prvňáků

„Tímto oceněním se snažíme vyzdvihnout zajímavé regionální výrobce a celkově upozornit na dobré potraviny z místních zdrojů. Cílem je také podpora zemědělských a potravinářských producentů,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje, jehož rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova celou soutěž připravuje.

Mezi další oceněné výrobky patří Lažanský rubín – 100% jablečná šťáva s mátou, mrkvový chléb z jablonecké Koláčkovy pekárny, Bělská jaternice z masa regionálního původu, sýrový pletýnek z Farmy Dolenec, bio kozí sýr Fišer z Kozí farmy Nový Dvůr, pivo Zámecký Máz 11° –  kroužkovaný světlý ležák ze Svijan, jablečný extra džem s rozmarýnem a javorovým sirupem pod značkou Naivní marmelády a Špaldový harlekýn z Jizerských pekáren.

V zámeckém pivovaru Frýdlant vařili poprvé v historii pivo z úrody chmele vypěstované na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantě. Na snímku z 31. srpna je laborant a vařič Alena Marie Dančová.
FOTO: Ve škole vypěstovali vlastní chmel. Pivo bude na podzim