I letos vyslal Mykologický klub Liberec do celostátní soutěže dva borce. Jaroslav Burda ze Mšena u Jablonce nad Nisou a Jiří Hudeček z Liberce jsou oba zkušení houbaři a pověst spolku budou obhajovat 17. března v Žatci, kde poměří síly s ostatními „nakladači“ hub z celé republiky. Šance mají velké, neboť v této soutěži bývají místní vždy favority. Potvrdili to i na víkendovém klání doma v Liberci.

Jaroslav Burda zde bodoval se svojí Mšenskou směsí, což je mix hřibovitých hub ve sladkokyselém nálevu. Ze 17 do soutěže dodaných vzorků od ostatních houbařů zaujala právě ta jeho nejvíce. Není se čemu divit. Přední příčky soutěže okupuje Burda už mnoho let. Recept na úspěch si ale nechává pro sebe. Už roky jej totiž vypiplává a zdokonaluje.

„Tajemství je v poměru všech ingrediencí. Nesmí se ničeho dát příliš mnoho, ale ani málo. Jinak naložit jde jakákoliv houba, třeba i prašivka ale takové jsou jen pro tchyně,“ žertuje vítěz, který je mezi přáteli znám i tím, že ze zavařených hub v octě vyrábí báječné houbové tlačenky. Ty ale málokdo viděl. Jou totiž tak dobré, že nevydrží netknuté příliš dlouho.

V kategorii jednodruhových nálevů zvítězil Liberečan Jiří Hudeček. Jeho šťavnatka tečkovaná v octě byla mezi 10 vzorky bezkonkurenční. Přitom Hudeček přiznává, že jeho recept je až primitivně jednoduchý. „Musí být dobrá voda a obyčejný ocet. A pak už jen houby, hořčičné semínko, koriandr, pepř, nové koření, bobkový list, cibule, mrkev, celer a paprika,“ vyjmenovává složení směsi houbař.

„Letošní ročník byl mimořádně silný. I vzorek, který skončil na posledním místě, získal 99 bodů ze 140, byl tedy chutný pro většinu porotců,“ zhodnotil předseda Mykologického klubu Liberec Josef Sedláček.