Soutěž, oficiálně nazvaná O nejchutnější houby ve sladkokyselém nálevu je královskou disciplínou mezi houbaři. Rok co rok do ní mykologické kluby a kroužky z celé ČR zasílají své vzorky a doufají, že přísný jazyk porotců je vyšle k houbařskému Olympu. Letos bylo vítězství Libereckých jen těsné. Na paty jim šlapal podkrkonošský klub z Úpice, který v klání získal stejný počet bodů.

„Vyhráli jsme díky tomu, že jsme v součtu měli větší počet vyšších umístění. Bylo to opravdu těsné,“ komentoval vítězství Josef Sedláček, předseda a zakladatel Mykologického klubu Liberec a také otec celé soutěže. Před neuvěřitelnými 38 lety ji vymyslel a přivedl k dokonalosti.

Uzené houby? Proč ne!

„Vždycky mi chutnaly věci naložené v octě, ale houby naložit tak, aby byly podle mých představ, se nějak nedařilo. Pořád to nebylo ono. Tak jsme různě experimentovali, zkoušeli různé receptury. Připojovalo se čím dál víc lidí a jednoho dne mě napadlo, že mezi sebou uděláme soutěž,“ vysvětluje Sedláček.

Prvních 13 ročníků hostil domácí Liberec a účast leckdy přesáhla 80 lidí. Zvítězit v klání bylo důkazem nejen kulinářských schopností, ale i znalostí hub. Soutěžilo se totiž nejen v nakládání jednoho druhu, ale i směsí. A tady už hrála roli zkušenost.

„Za ta léta jsme opravdu vyzkoušeli leccos. Třeba jsme houby udili a pak je naložili do octa, jeden čas frčely třeba houby v oleji a nebo houby naložené v kečupu,“ vzpomíná Zdeněk Pelda, známý liberecký mykolog a občasný účastník soutěže.

Časem soutěž hostily různé mykologické kluby v republice, liberečtí houbaři však vždycky patřili mezi okruh favoritů a nic se na tom nezměnilo dodnes.

„Za těch 38 let už tak trochu víme, jak na to. I když chutě lidí se mění člověk od člověka, dobře naložené houby poznáte. V chuti nesmí nic trčet ven, nálev musí být hezky kulatý,“ radí Josef Sedláček.

Bodoval slizák mazlavý

V kategorii jednotlivců byli v soutěži zastoupeni ještě dva Liberečané. Jaroslav Burda ze Mšena u Jablonce nad Nisou a Jiří Hudeček z Liberce jsou oba zkušení houbaři a pověst spolku obhájili. První jmenovaný skončil v kategorii směsí s naloženým hřibem hnědým na 2. místě a Mšenskou směsí na 6. místě, Jiří Hudeček si připsal 6. místo s naloženou šťavnatkou tečkovanou a 12. místo se slukou svraskalou.

Kategorii jednodruhových hub ovládla Marie Pospíšilová z Úpice v Podkrkonoší, která do soutěže přivezla naloženého slizáka mazlavého.

„Je to vynikající houba, ale na spodku klobouku má „chladič“, čímž laiky odrazuje. Do nálevu se výborně hodí, protože každá správně naložená houba by měla být na povrchu trošičku slizská,“ vysvětluje Zdeněk Pelda.

V druhé kategorii nakládaných hub bodoval Pavel Miřejovský z Chocně, ten zaujal porotu svým ryzcem smrkovým.

Přesný recept na dobře naložené houby mykologové nikdy zcela neprozradí. „Tajemství je v poměru všech ingrediencí. Nesmí se ničeho dát příliš mnoho, ale ani málo. Jinak naložit jde jakákoliv houba, třeba i prašivka ale takové jsou jen pro tchyně,“ řekl s humorem, sobě vlastním, Jaroslav Burda, liberecký reprezentant na soutěži.