Paprika na grilu s jablkem, cuketa s ananasem, červená cibule s ovocem, mrkvová se skořicí i takové džemy a marmelády se daly ochutnat v letošní Jamparádě. Stoly v kunratickém kulturním domě pokrylo v sobotu 395 vzorků a každý, kdo přišel, mohl ochutnat a dát hlas svému favoritovi. „Už jsem ochutnal asi třicet mističek a mám pocit, že už nevím, jak co chutná," smál se se lžičkou v ruce Pavel Jína. Horší to měla porota, která musela poctivě ochutnat všech 395 došlých marmelád. „Hodnotili jsme ve dvou dnech, jinak by to nešlo. Ve čtvrtek 205 vzorků, v pátek zbylých 190. I tak jsme měli dost," líčí hlavní organizátor Jiří Poděbradský. A jak se hodnotí marmelády? „Není to jen o chuti, ale také barvě, vůni nebo konzistenci. Některé marmelády byly skoro tekuté, jiné zase extrémně tuhé."

Hlavně jich však byla ohromná spousta a ani ta nepřijde po soutěži nazmar. „Vloni starosta všechny zbytky naházel do jednoho kýble. Říkal jsem si, že je škoda, aby to vyhodil. Jenže on nás všechny převezl a z těch zbytků vypálil marmeládovici. Najdete v ní všechny možné chutě, je výborná. Takže ani letos se nebude nic vyhazovat," dodal Poděbradský.

JamparádaSoutěž odkazuje na dávnou slávu kunratické lisovny ovoce. Šťávy i marmelády se úspěšně vyvážely do celé Evropy až do druhé světové války. Protože továrna, ze které zbyly jen ruiny, zachránit nejde, vznikla alespoň soutěž ve vaření marmelády. Zatímco v prvním ročníku soutěžilo 59 vzorků, o rok později 152 a letos už 395. V příštím roce chtějí pořadatelé dosáhnout čísla 800. Výsledky na www.jamparada.cz

„Mařko, pojď sem, ochutnala už jsi tu arónii?" ozvalo se přes celý sál. Kolem stolů s vystavenými vzorky na ochutnání se tlačí davy lidí. Každý si přijde na své. Druhy jsou rozmanité. Porota musela došlé marmelády rozdělit do 30 kategorií. Nejvíc hlasů přitom od veřejnosti dostala marmeláda z jedlých kaštanů. „Je výborná, chutná jako vánoční cukroví," olizoval se sedmiletý Martin Pišta. Její autorkou je Jana Žáková ml. z Višňové, která vyhrála cenu publika i vloni se svou kokosovou marmeládou s malibu a citrónem. Nejpilnější marmeládnicí pak byla vyhlášena Veronika Vaňková z Prahy, která si pro diplom šla v celkem pěti kategoriích. Do soutěže přitom poslala 25 vzorků. „Já jsem začala vařit marmelády vloni, kdy jsem od kamarádky dostala želé z gdoulí. Bylo výborné, tak jsem si řekla, že bych mohla něco podobného zkusit. No, a letos už mám na kontě 45 druhů. Hodně mě to baví, dávám marmelády i jako dárky svým přátelům,"svěřila se letošní rekordmanka.

A podobných nadšenců bylo v Kunraticích více. „Někde vaří dokonce celé rodinné klany. Babička, dcery i vnučky. Máme z toho obrovskou radost, je vidět, že Jamparáda se mezi lidmi chytila. Jen nevím, kde ji budeme pořádat příště, jestli to půjde takhle vzestupnou tendencí. Už teď některé stoly doslova přetékaly vzorky," usmíval se potěšeně starosta Milan Götz. Kunratická Jamparáda je tak největší soutěží ve vaření marmelády ve střední Evropě, větší už je jen Marmalade Awards v Anglii, kam se sjíždějí účastníci z celého světa.