V první kategorii se utkaly obce do dvou tisíc obyvatel, zde o prvenství bojovalo celkem osm soutěžících. Druhá kategorie patřila obcím a městům s vyšším počtem obyvatel v podobě pěti zástupců. Odborná porota posuzovala dílo hned z několika pohledů. Jednalo se vždy o kroniky za rok 2014 a 2015. „Kritérií pro posuzování je hned několik. Zaměřujeme se jak na stylistickou, tak i vizuální stránku, dále i na celkovou úpravu,“ vysvětluje Pavel Jakubec, ředitel Státního okresního archivu Semily a předseda Ještědské pobočky České archivní společnosti. Jakubec dodává, že porota hodnotí i samotné zápisky. Každou kroniku pak mohou ohodnotit bodovou škálou od jedné do devíti.

Zatímco autorkou jilemnické kroniky je Jaroslava Kunátová, informace o obci Horní Branná sepisuji již řadu let kronikář Jaroslav Dejmek. „V letošním roce je to přesně dvacet let, co zastávám pozici kronikáře. Před revolucí jsem strávil několik let v exilu, po roce devadesát jsem se ale vrátil a působil jako obecní zastupitel,“ vzpomíná na své počátky kronikářství Jaroslav Dejmek.

Trávníky
Kronikářka vydala knihu o milovaném Železném Brodě

Starost o obecní kroniku převzal v roce 1997 po předchozí kronikářce Liškové, tehdy se ještě jednalo o ručně psanou knihu. „Přestože jsem matematik, vždy jsem měl vztah k literatuře. Nejdříve jsem pokračoval v knize, kterou započala paní Lišková, ale dnes již píši na počítači,“ dodává Dejmek. Dle odborníků má i v dnešní době smysl zaznamenávat dění ve městech a obcích v podobě knih. „Kronika dokládá dějiny obce, měst i rodin, jsou zhmotnělou pamětí míst,“ uvádí Květa Vinklátová z resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Obsah kroniky by měl být objektivní a obsahovat veškeré důležité události, které se v daném místě během roku udály. „Ročně napíšu asi padesát stran. Kronika obsahuje informace jak o pohybu obyvatelstva, tak o obecním úřadu, zemědělství, školství, kultuře, veřejných organizacích a dalších,“ sděluje autor vítězné kroniky z Horní Branné.

Text by měl být objektivní a má určité náležitosti. „Každá oficiální kronika musí po svém sepsání projít schvalovacím procesem ze strany vedení obce či města. V některých případech se jedná o speciální komise,“ říká Jakubec a dodává, že v dnešní době se také nesmějí uvádět osobní údaje, jako je úmrtí či narození člověka, bez souhlasu rodiny.
„Sepisování kronik má jistě své místo i v dnešní době. Býváme zavalováni zejména povrchovými informace, navíc na internetu může být informace pozměněna kýmkoli,“ zakončuje ředitel semilského archivu.

Vítězná kronika Smržovky
Sehnat kronikáře není snadné

Mezi menšími obcemi obsadila druhé místo obec Blatce a třetí Vlastibořice. Jako městská kronika skončila na třetí místě lomnická a na druhém kronika Turnova. Vítězové získali mimo jiné i finanční odměnu ve výši 5 tisíc korun pro první místo, 3 tisíce za druhou příčku a 1,5 tisíc korun za umístění na třetím místě.