Soutěž tradičně vyhlašují společnosti Vodafon a Monata. Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků se uskuteční 12. prosince na pražském Žofíně.

„Rozhodl jsem se dát hlas společnosti, která z povahy své činnosti významně pomáhá rozvoji, a to v oblasti technologií. Posouvá široké spektrum oborů, od automobilového průmyslu přes textilní průmysl až po výrobu hudebních nástrojů. Takové společnosti by měly být doceněny, protože umožňují rozvoj dalším firmám,“ zhodnotil volbu člen poroty Roman Daráš z Vodafone ČR.

„Naše nové stroje jsou šetrné k životnímu prostředí. Odlišnost od podobných institucí výzkumu a vývoje spočívá ve schopnosti dotahovat výsledky výzkumu a vývoje do funkčního modelu nebo prototypu,“ uvedl obchodní ředitel vítězné společnosti VÚTS Jiří Václavík.

Polský hnědouhelný důl a elektrárna Turów.
FOTO: Poláci bránili těžbu uhlí v dole Turów. Jde prý "jen" o vodu v Uhelné

Mezi významné inovace na světové úrovni z poslední doby patří vzduchový tkací stroj pro 3D tkaniny. Zákazníky jsou převážně strojírenské firmy v tuzemsku i v zahraničí. Cílem společnosti je posílit svou pozici mezi předními výzkumnými institucemi na evropské úrovni.

Druhé místo v soutěži získala společnost Titan – Multiplast zpracovávající plasty pro stavebnictví, strojírenství a automobilový průmysl. Třetí pozici obsadila jablonecká firma na zážitky Sundisk. Ta si odnesla i titul Odpovědná firma roku 2019, kterou vyhlašuje Vodafone ČR ve spolupráci s Nadací Vodafone.

Mezi živnostníky bodoval dlouholetý sklář Petr Novotný, který v Novém Boru vybudoval sklárnu a muzeum. „Už když jsem se v Novém Boru učil sklářem, snažil jsem se tomu dávat víc než ostatní. I díky tomu jsem se pak dostával k nejsložitějším řemeslným výzvám, a tím i spolupráci s předními světovými sklářskými výtvarníky, kteří do Boru jezdili,“ zavzpomínal Novotný.

Skiareál v Bedřichově.
Více sněhu pro Bedřichov. Kraj chce zaplatit nové zasněžování stadionu

Ještě před rokem 1989 si doma postavil sklářskou pícku, kde po práci v tehdejším Crystalexu dělal vlastní věci. Po revoluci tak měl základní kapitál i know-how. Později si vzal úvěr a začal budovat sklárnu. Když pak americký zákazník poptával několikanásobný objem výroby historických replik, koupil budovu opuštěné školky a předělal ji na sklárnu s restaurací a muzeem. Zákazníky jsou především obchodníci s luxusním nápojovým sklem a firmy zabývající se osvětlením.

„Ocenění si určitě zaslouží za dlouhodobou historii svého podnikání. Zaujalo mě, že je vedle oblasti sklářství zkušený také v oblasti obchodu. Při představování jsem byl doslova udiven jeho erudicí a šikovností,“ okomentoval porotce Jan Švarc. Druhou příčku v Libereckém kraji obsadil výtvarník, designér a restaurátor Milan Drábek. Bronz získal Jan Jecha, který se věnuje zakázkové kovovýrobě se specializací na atypická svítidla.

Vodafone Firma roku 2019 Libereckého kraje:
1. VÚTS, a.s. – výzkum a vývoj strojů pro zpracovatelský průmysl (Liberec)
2. TITAN-MULTIPLAST s.r.o. – zpracování plastů pro stavebnictví, strojírenství a automobilový průmysl (Smržovka)
3. SUNDISK s.r.o. – firma na zážitky (Jablonec nad Nisou)

 MONETA Živnostník roku 2019 Libereckého kraje:
1. Petr Novotný – provoz sklárny s tradiční ruční výrobou (Nový Bor)
2. Milan Drábek – výtvarník, designér a restaurátor (Svor)
3. Jan Jecha – zakázková kovovýroba se specializací na atypická svítidla (Kamenický Šenov)