Bude nemocnice konečně fungovat? A jak? Vrátí se sem alespoň něco, nebo se bude muset i nadále jezdit do Liberce? To jsou nejčastější otázky, které si pokládají zaměstnanci i pacienti frýdlantské nemocnice. Od včerejška ji na základě rozhodnutí krajských zastupitelů provozuje Krajská nemocnice Liberec (KNL).

Plány, jak zachránit frýdlantskou nemocnici a zachovat v ní i při katastrofálním nedostatku zaměstnanců alespoň stávající péči, už před dvěma týdny předestřel generální ředitel KNL Richard Lukáš. Lidé přesto čekají, jaká bude realita. „Zatím to byla bída. Loni skončila pohotovost, není tu ultrazvuk ani laser. Aspoň že na rázovou vlnu nemusím do Liberce,“ zmínil Jaroslav Mládek z Frýdlantu mířící na rehabilitaci.

Turów.
Zastupitelé Bogatynie rozhodli o rozšíření dolu Turów směrem k českým hranicím

S nadějemi vyhlíží do budoucna i mladá žena před vchodem do lékárny. „Snad to teď bude lepší. Bylo by dobré, aby se sem vrátila i pohotovost a lékařská pomoc byla dostupná i večer nebo o víkendech. Teď jste tu po třetí odpoledne nikoho nesehnali,“ konstatovala.

KNL by tu chtěla zachovat ordinace ambulantních specialistů, počítá i s jednodenními zákroky. Oddělení chirurgie a interny se sem pravděpodobně nevrátí.

„Chceme poděkovat všem, kteří se přičinili o to, že máme naději na zachování potřebné zdravotní péče na Frýdlantsku. I s vědomím, že se už velice pravděpodobně nikdy nepovede obnovit rozsah zdravotní péče tak, jak jsme byli zvyklí do roku 2015,“ uvedl včera starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Slíbil, že se ve spolupráci s krajskou nemocnicí i záchrannou službou pokusí nastavit podmínky pro zajištění lékařské pohotovostní služby po dobu 24 hodin, aby pacienti nemuseli s každým zdravotním problémem jezdit do Liberce.

Město Frýdlant i nadále zůstává majitelem areálu, do něhož slíbilo investovat 25 milionů korun.

NEJISTOTA KONČÍ

Včera byl v nemocnici den jako každý jiný. „Fungujeme normálně,“ potvrdila jedna ze sester. Neskrývala ale úlevu z toho, že konči existenční nejistota, která mezi personálem panovala. Bývalý provozovatel frýdlantské nemocnice, společnost EUC, totiž kvůli nedostatku lékařů postupně zavíral oddělení a omezoval péči.

„Teprve se začínáme seznamovat s nezkreslenou a nezatíženou realitou, opravdovými možnostmi a mantinely, ve kterých nemocnice funguje a v nichž budeme zatím fungovat i my,“ uvedl mluvčí KNL Václav Řičář. Provoz nemocnice bude řídit management KNL, náměstkyní se stane šéfka gynekologie Anna Sechovská.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Liberecko: O originální výrobě či rozšíření dolu