Sotva lze pochopit, proč si dospělý jedinec pořizuje štěně, když se ho vzápětí zbavuje. Nicméně, je to tak. V útulku Azyl Pes Krásný Les na Frýdlantsku to o uplynulém víkendu zažili na vlastní kůži.

„Přijel k nám do útulku pán, že pejska (štěně jezevčíka) už nechce. Řekli jsme si mu o poplatek, to odmítl, naložil pejska a odjel," vylíčila pracovnice útulku Azyl Pes Marie Lupínková.

O půl hodiny později už do útulku volala hlídka policie z Raspenavy, že u rybníka zvaném Šolcák pobíhá štěně jezevčíka. „Hned nám bylo jasné, že je to ten samý pejsek, jakého k nám pán chtěl původně dát. Hned jak odjel od útulku, jel pejska vyhodit. Pán měl modrou felicii a bydlí v okolí Černous," uvedla Lupínková s tím, že by bylo dobré, kdyby se podařilo původního majitele jezevčíka vypátrat, aby mohl být potrestán.

Sedmiměsíční Alík měl ale při vší smůle velké štěstí. Během pár hodin mu útulek našel nový domov.

„Když jsme pro něj přijeli, paní ho pustila z kotce, který obýval ještě s jiným štěnětem. Pobíhal okolo nás jak kdyby nás znal léta. Byl šťastný jako blecha.Vyřídili jsme papíry a jeli domů. Děti byly štěstím bez sebe. Když ho manžel vzal do ruky, aby ho dal do auta, tak se mu rozbušilo chudákovi srdíčko jako blázen. V autě seděl, ani se nehnul. Nejspíš si ještě pamatoval, co mu provedl původní majitel chvíli před tím," popsala nová majitelka Monika Angelová. Pejska si přála hlavně její dcera Viktorka. Dlouho ale trpěla alergiemi a rodina si musela na domácího miláčka počkat.

Kdo má nárok?

„Bezplatný" azyl útulky poskytují pouze opuštěným a týraným zvířatům. Na jejich péči přispívají města a obce. Jakmile zvíře doveze majitel, pak musí pobyt hradit. „Poplatek za pejska je jednorázový, činí 3 000 korun a každý útulek si cenu stanovuje sám. Lidi si řeknou, že je to moc, ale často se jedná o pejska, který je v útulku třeba i půl roku a déle a ty peníze nepokryjí ani krmen natož ostatní péči, než se pejska podaří umístit," vysvětlila Lupínková. Ze zákona si původní majitel může o zvíře zažádat zpět do půl roku poté, co ho odložil.