„Jelikož byl hodný a komunikativní, tak ho strážníci převezli do záchytného kotce a pak ho dovezli přímo k nám do útulku," řekla majitelka zařízení pro opuštěná a týraná zvířata Azyl Pes Krásný Les Kateřina Vojáčková.

PES UVÁZANÝ V LESE A NAPROSTO NESOCIALIZOVANÁ SMEČKA VE STODOLE. S tím vším se musela v posledních dnech vypořádat majitelka útulku v Krásném Lese.

Asi ročního psa nejdříve zkontrolovala, zda nemá čip. „Bohužel nemá. Je dobře živený, přátelský, ale má pochroumanou tlapku. Zlomenou a špatně srostlou. Nechápu, proč ho nějaký člověk, zda se dá v tuto chvíli nazývat vůbec člověkem, nechal napospas osudu," dodala Vojáčková.

Smečka ve výkalech

Jako by to nestačilo, pracovníci z útulku vzápětí zachraňovali dalších osm zubožených psů. Tentokrát v Oldřichově na Hranicích nedaleko Hrádku nad Nisou.

„Psi se nekontrolovaně množili ve stodole. Žili ve výkalech. Jsou naprosto nesocializovaní, vyděšení. Bojí se lidí i pobytu venku," poslala Vojáčková.

Na tento problém už lidé v minulosti poukazovali, ale dosud se příliš neřešil. „Majitel psů nebyl duševně úplně v pořádku. O psy se staral, jak nejlépe uměl, dával jim nažrat," okomentoval situaci už dříve starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK).

PES UVÁZANÝ V LESE A NAPROSTO NESOCIALIZOVANÁ SMEČKA VE STODOLE. S tím vším se musela v posledních dnech vypořádat majitelka útulku v Krásném Lese.

Nejednalo se tedy o typickou množírnu, kde by chovatel zvířata množil záměrně, aby je pak prodal. „Jedná se už o dospělé jedince. Museli jsme je odchytávat pomocí tyče, protože strachy kousali. Jsou hrozně zanedbaní," uvedla Vojáčková.

V útulku jsou od pátku a jen jediná fenka se zatím odvážila vyjít ven z kotce. „Vypadají jako lištičky a jsou na sobě závislí, takže jsme je museli umístit do kotců minimálně po dvou. Péči by nyní měli zaplatit dědicové po zemřelém muži, ale ti jsou absolutně bez peněz," povzdechla si majitelka útulku, jež se musí neustále spoléhat na sponzory.

Chce to čas

Vojáčková věří, že si vystrašení psi brzy zvyknou na nový a hlavně lepší život.

„Sice jsou ještě nedůvěřiví, ale zvyknou si. Zase pár dnů vlídného povídání, dobré bašty a neustálého chození k nim, budeme kamarádi," vzkazuje ochránkyně zvířat všem, kteří drží jejím novým přírůstkům pěsti.