Výstava návštěvníkům představí, jak se v panelácích žilo po celou dobu jejich existence, k vidění bude původní vybavení, fotografie a dokumentace. Pořadatelé čerpali ze soukromých archivů místních fotografů, ze starých pohlednic, kalendářů a knih. Fotkami i předměty přispěly také desítky Liberečanů. „Část expozice má věrnou podobu typického panelákového bytu s hnědou umakartovou kuchyní. Obýváku pak vévodí skříňová stěna z NDR a nepohodlná čalouněná sedací souprava," upřesnil Petr Černý, předseda bytového družstva, které dnes spravuje přes 8 tisíc bytových jednotek.

Výstava zachycuje nejen vznik sídlišť a jejich okolí, ale i jejich proměny od 60. let po současnost. „Panelové domy mají svou minulost, přítomnost a v mnoha případech i rozvojový potenciál a pro své obyvatele představují domov," dodala hlavní autorka projektu Lucie Zadražilová z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Historie libereckých panelákových kolonií se stane součástí výzkumného projektu Uměleckoprůmyslového muzea, které pracuje s téměř dvaceti historiky architektury, urbanisty, památkáři, demografy a dalšími odborníky z muzejních i akademických pracovišť na pětiletém grantovém úkolu, jehož cílem je ukázat, že sídliště z panelů znamenají důležitý urbanistický, architektonický i historický fenomén.

Výstava začne zítra a potrvá měsíc. Start a konec přehlídky doprovodí společenská show a zábava pro děti. Ty si budou moci zkusit složit Rubikovu kostku, spojit řetěz z plastových céček nebo pohrát se stavebnicí Seva.