Právě tato tři zvířata patří mezi 22 živočišných a 15 rostlinných druhů, na které se vztahuje nařízení Evropské unie o regulaci nepůvodních druhů.

Nařízení EU se týká invazivních nepůvodních živočichů a rostlin, které nekontrolovaným rozmnožováním mohou ohrozit evropský ekosystém, protože tu nemají přirozeného nepřítele. Tak jako tomu kdysi bylo u králíků v Austrálii, některých typů slimáků a dalších škůdců. „Na seznamu EU jsou zvířata, jejichž výskyt v Evropě může mít negativní dopad na přirozenou druhovou pestrost. S tím souvisí možné problémy vznikající v místních ekosystémech, například narušení potravních řetězců v přírodě," vysvětlil ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Podle něj může jít také o druhy, které jsou nositeli některých nemocí.

Opatření z Bruselu ovšem neznamená, že by zahrada musela zvířata likvidovat. Nesmějí se však množit. „Naše skupinka nosálů je už mimo reprodukční věk a samci jsou navíc vykastrovaní. Želvy chováme pouze expozičně, což znamená, že o množení a odchov neusilujeme. Jediné problémy by mohly nastat u muntžaka malého. Aktuálně držíme v zoo chovnou skupinu, pokud nebude možné provozovat jejich chov ve zvláštním výjimečném režimu, budeme nuceni oddělit chovného samce od samic," vysvětlil hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar.