Stali se jimi Jan Strakoš, Zdeněk Lín, Jiří Koudelka, Roman Grebeníček, Jiří Čivrný, Pavel Musil, Václav Lahovský, Vítězslav Hudský, Eva Šrámková, Václav Novotný.
„Všem velice gratulujeme a nejen jim děkujeme za účast ve fotosoutěži," řekl Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Pro všechny soutěžící byl připravený kalendář, který vznikl z nejlepších snímků soutěže.

Samotné vernisáže se zúčastnilo přes 60 návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout nejen těchto 13 nejlepších snímků, ale i 17 dalších, které postoupily do užšího výběru. Výstava bude nyní v nákupním městečku Centra Babylon k vidění až do konce října. Následně se přesune do prostor obchodního centra Fórum Liberec a počítá se s jejím pokračováním po vybraných obcích Libereckého kraje.

„Fotosoutěž byla vyhlášena počátkem března a do červnové uzávěrky dorazilo více jak 200 fotografií. Odborná porota vybrala 30 snímků, které se staly součástí výstavní kolekce. Z nich následně vyhodnotila 13 vítězných, ze kterých jsme sestavili nástěnný kalendář na rok 2013," doplnil Petrovský. Zároveň po celou dobu letních prázdnin probíhalo na stránkách Libereckého deníku hlasování široké veřejnosti, ze kterého vzešel vítěz diváckého ceny.

Kalendář ve formátu A2, který na základě fotosoutěže vznikl, je možné zakoupit za 300 korun v kanceláři nadace (Matoušova 453/21, 460 01 Liberec 3), případně objednat telefonicky (605 701 503) nebo emailem (jizerky@ecn.cz). Návštěvníci výstavy mohou navíc přispět do sbírkové pokladničky, která je u výstavy instalována. Výtěžek z veřejné sbírky i z prodeje kalendářů bude věnován na projekt výsadeb původních druhů dřevin a keřů v Jizerských horách a na ekologickou výchovu dětí. Přispět je možné i na sbírkový účet  210 683 5849/2700.

Cílem soutěže je ukázat krajinu i život v našich Jizerkách prostřednictvím objektivů fotoaparátů široké veřejnosti. „Přesvědčili jsme se, že mezi lidmi je řada kvalitních fotografů, kteří se rádi svými snímky pochlubí. Myslíme si, že pozornost, která se věnovala těmto horám v minulosti, by neměla polevovat," myslí si Ondřej Petrovský.