Když se řekne flowin, vybavím si jednu ze svých kamarádek, která již nějakou dobu žije v Americe.

Než ale odjela, mohlo to být někdy v roce 2010, pěkně se „hecla" a díky této pohybové aktivitě hodně shodila. Hlavně ale nabrala svaly a zbavila se tuků. Ze začátku cvičila snad pětkrát týdně, postupně to snížila na třikrát.

Dokonce vyhrála s flowinem dovolenou, protože dosáhla nejlepších výsledků.

Druhá šance

Mě toto cvičení příliš nenadchlo. Přišlo mi poměrně složité a jelikož jsem docela „lempl" na správné provádění cviků, po jedné hodině, kdy se mi instruktorka vůbec nevěnovala, jsem to nakonec vzdala a začala cvičit něco jiného.

Soutěž

Chcete také vyzkoušet trénink flowinu? S Deníkem můžete vyhrát vstup do libereckého fitness studia 2B Fit v Liberci.

Jak se říká podložkám, kterými se po flowinu klouže, a kolik jich je?

Správné odpovědi posílejte na email Hana.Langrova@denik.cz. Nezapomeňte připsat celé jméno a telefon, abychom vás při případné výhře mohli kontaktovat.

V Liberci předcvičuje flowin trenér Aleš Jedlička, ke kterému jsem nějakou dobu chodila na kruhové tréninky a už tam některé cviky z flowinu zařazoval. Tento zdravotně kondiční trenér je opravdu pes na správné provádění cviků. Když jsem tedy chtěla dát flowinu ještě jednu šanci, nebo spíše šanci sobě, vybrala jsem právě jeho hodinu.

Vlastní vahou

Zpočátku se zdá, že je flowin docela brnkačka. Na pohled se vlastně jen klouzám po podložce pomocí tzv. kluzáků neboli padů. Pokud ale provádím cviky správně, není to žádná sranda.

Během tréninku ze mě dost lije pot, u některých cviků mě dokonce postihne třesavka a druhý den mě bolí nejvíce břišní svaly. Což na mém pomyslném žebříčku aktivit postrkuje flowin mezi ty nejúčinnější.

Na této desce cvičím vlastní vahou. Zátěž si reguluji sama tím, jak na ni tlačím.

Přestože nás je asi deset, trenér mezi námi chodí a hlídá tržení těla všech. Také se každého jednotlivě ptá, jakou část těla u daného cviku cítíme. Jde o takový malý kvíz, protože se ptá šalamounsky. Jednou stylem, že si myslíte, že tuto skupinu svalů cítit máte, podruhé zase obráceně. Takže nemůžeme podvádět a pokud někdo cítí špatné svalstvo, hned se mu začne více individuálně věnovat.

Hodinu instruktor sestavil dynamicky. Nejprve se na flowinu rozběháme, což v praxi vypadá spíše jako takové rychlé klouzání, u kterého se bojíte podívat do zrcadla, protože jako začátečník vypadáte dost legračně. Poté posilujeme různé části těla a poslední fáze je ve znamení protahování, které je prý nepostradatelná součást cvičení.

Šest otázek na instruktora Aleše Jedličku

U flowinu si intenzitu a sílu cvičení určujete sami

1. Pro koho je flowin vhodný? Pro běžné lidi, nebo spíše pro sportovce na udržení kondice?

Flowin je vhodný pro všechny lidi (sportovci, nesportovci) všech věkových kategorií. Je to totiž široká škála cviků, které se na něm cvičí, podle možnosti se dají různě modifikovat tak, aby si každý zacvičil podle svých možností. Je vhodný také pro lidi v rámci rehabilitace při osteoporóze, hypertenzi či cukrovce. Vždy je důležité, aby trénink vedl zkušený certifikovaný lektor.

2. Jak flowin vznikl a jak je starý?

Flowin vznikl ve Švédsku, kde ho „vymysleli" tamní desetibojaři, ve spolupráci s pohybovými terapeuty, v roce 2007 se šíří jeho prodej po celém světě a k nám do Čech přišel v roce 2009.

3. Na jaké bázi se u něj hubne nebo zpevňuje tělo?

Lekce flowinu jde kombinovat tak, aby se v lekci střídala anaerobní část s aerobní, což je pro tyto typy lekcí vhodné a efektivní. Je důležité si udržovat správnou tepovou frekvenci, aby veškeré formování bylo podle zásad. Flowin je funkční fitness pomůcka, což je dobré v tom, že namáháme celé tělo při konkrétních cvicích. Je důležité dodržovat hlavní zásady správného držení těla a vždy mít při cvičení na flowinu aktivní střed těla („core")

4. Jak často byste flowin doporučil cvičit, dá se kombinovat i s jinými sporty?

Cvičení na flowinu je individuální záležitost každého jednotlivce, ale určitě 2-3 lekce za týden lze zařadit do cvičebního programu, záleží i na tom, co konkrétní jednotlivec chce. Lekce na flowinu mohou být různé, například: Flowin core, Flowin dynamic atd. Ano flowin je výborný doplněk pro různé druhy sportů, jak na amatérské (lyžování, kolo ,turistika…), tak profesionální bázi. Trénink jde vždy připravit ke konkrétním potřebám daného sportu. Mám výbornou zkušenost s trénováním fotbalistů, hokejistů, tenistů, lyžařů, golfistů a tak dále.

5. Je pro někoho naopak nevhodný?

Cvičení na flowinu bych nedoporučoval lidem, kteří mají nedoléčená zranění, a ženám od druhého trimestru těhotenství.

6. Co je jeho výhodou, proč by ho lidé měli začít cvičit?

Výhoda flowinu je v tom, že díky tření, které vyvíjíme na kluzáky, si volíme sílu a intenzitu cvičení sami, lektor vždy vysvětlí, kdy tlačit a kdy pohyb provést volně. Flowin je šetrný pro vaše klouby a celou opěrnou soustavu, nedochází totiž díky tření po podložce ke skokům a otřesům. Veškerý pohyb vychází z aktivace hssp (hluboký stabilizační systém) z centra těla „core" a to vše je důležité pro správně vykonaný pohyb. Lidé by ho měli cvičit, je to dobrá prevence pro bolavá záda a odbourání svalových disbalancí.