Přes 75 tisíc běžců, mezi nimi i mnoho olympioniků, vyběhne ve středu 19. června přesně v jeden okamžik na tratě závodů T-Mobile Olympijského běhu po celé zemi. „Letos si navíc připomínáme kromě 125 let založení Mezinárodního olympijského výboru také 120 let od počátků Českého olympijského výboru,“ doplnil Graclík.

lvíčata
Po několika měsících se v liberecké zoo narodila další koťata lva berberského

Tradice olympijského běhu začala už v roce 1987, kdy první ročník startoval legendární Emil Zátopek. Část startovného jde na podporu činnosti České olympijské nadace, jež umožňuje sportovat dětem, kterým v tom brání nedostatek financí. Loni se podařilo přispět částkou 357 660 korun.

BEDŘICHOV, MILÍŘE ČI VRATISLAVICE

A kde se poběží na v okolí Liberce? Například v Bedřichově, kde vyběhnou závodníci ze stadionu a mohou se těšit na krásnou trať v příjemném horském prostředí. „Letos pořádáme 5. ročník. Zapojili jsme se, abychom dali rekreačním běžcům z okolí možnost absolvovat nenáročnou kratší trať,“ svěřila se za organizátory Lenka Klinderová. Závod v Bedřichově se od ostatních liší. „Každý náš závodník dostane v cíli speciální medaili, loni to byly sušené višně, letos máme připravené dřevěné medaile, které vyráběly děti ze školy v Janově. Pro závodníky pečeme domácí koláče a k pití dostávají domácí limonády od Kitla z Jablonce,“ dodala Klinderová.

Závod se poběží i ve Vratislavicích nad Nisou, registrace, start a cíl proběhnou ve zdejším zámeckém parku. „Závodníci se mohou těšit na šestikilometrovou trať vedoucí úžasnou krajinou v úpatí Prosečského hřebene, lesy a stráněmi nad řekou Nisou,“ přiblížil podobu závodu jeho organizátor Lukáš Kájínek.

Nejnovější vydání Týdeníku Liberecko
Nový Týdeník Liberecko: Tipy na léto a rozhovor o hledání talentů pro NBA

Přímo v Liberci proběhnou dětské závody na atletickém oválu, dospělí běží na in-line dráze v areálu Sport Park Liberec. „Olympijská myšlenka je nám blízká,“ sdělila Lenka Landová za AC Slovan Liberec.

Úplnou novinku v rámci olympijského běhu si připravili v obci Milíře, a to závod v orientačním běhu o třech různých délkách. „Závod organizujeme poprvé, jedním z hlavních důvodů je Mistrovství světa v orientačním běhu v roce 2021, které se uskuteční v našem regionu. Do té doby chceme uspořádat řadu akcí pro veřejnost a ozřejmit tento krásný sport,“ vysvětlil Jan Picek z realizačního týmu.