Lidé pobyty často objednávají s velkým předstihem. Více šancí mají ti, kteří chtějí na horách strávit Vánoce. Na tento termín, který v tomto ohledu zdaleka tak lákavý není, nabízejí hotely míst ještě dostatek.

Společnost Czech Inn Hotels, která v krkonošském Harrachově provozuje několik hotelů, na silvestrovský termín ještě místa má, rychle však mizí.

„Kdo chce na přelom roku do Harrachova, musí si pospíšit, doprodáváme poslední pokoje,” řekl jednatel společnosti Jaroslav Svoboda.

Pro Vánoce to ale neplatí, místa ještě jsou. „Zvýhodnili jsme cenu a připravili atraktivní balíčky služeb,” dodal jednatel.

Pro klienty jsou podle Svobody během svátků lákavé krátké dvou - až třídenní pobyty. Zájem o ubytování v harrachovských hotelích je letos proti předcházejícímu roku vyšší. Řada zimních termínů je už nyní z 90 procent vyprodaná. Podobně to vypadá v mnoha dalších hotelech. Na Silvestra má obsazeno například Horský hotel Jelinek v jizerskohorském Bedřichově nebo Sporthotel Bohemia v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. „Vánoční svátky ale ještě volné jsou,” potvrdila recepční rokytnického hotelu.

Silvestrovský pobyt si lidé zřejmě už nezajistí ani v Hotelu Babylon v Liberci, který má 1000 lůžek. Podle poptávek a rezervací je totiž na tento termín už plně obsazený.

Na Vánoce se hoteliéři snaží rekreanty lákat, lidé je totiž většinou tráví doma v kruhu rodiny. Silvestrovské pobyty naopak často rezervují už od léta a výjimkou není ani to, že si lidé místo zamluví už rok předem.