Zajít si vypůjčit knihu v turnovské městské části Turnov II bude už letos na podzim snadnější. Čtenáři pro své oblíbené tituly zamíří na místní hlavní nádraží. Knihovní pobočka pro Turnov II vznikne z bývalé čekárny. „Bude v nově zrekonstruovaných prostorech. Bude moderně vybavena a konečně bezbariérová,“ uvedl ředitel turnovské knihovny Jaroslav Kříž. Otevřeno má být poprvé na začátku září.

Ve středu 27. ledna vyjela na rychlíkovou linku Brno-Česká Třebová-Praha první nová vlaková jednotka InterPanter. Snímek je z pražského Hlavního nádraží.
České dráhy zruší některé IN karty. Lidé za ně dostanou peníze zpět

Nebude to přitom jediná novinka, která vznikne v turnovské nádražní budově, jejíž velkou opravu právě dokončují železničáři. „V místě bývalé restaurace bude rychlé občerstvení s obslužným pultem. Další volné prostory obsadí Česká pošta,“ přiblížil Marek Illiaš, mluvčí Správy železniční dopravní cesty, která se o nádražní budovy stará.

„V prostoru občerstvení a knihovny zachováme historické stropy, na peróně restaurujeme staré secesní litinové sloupy, původní podoba se vrátí i podhledům,“ doplnil náměstek ředitele SŽDC Tomáš Drmola s tím, že hotovo má být v srpnu.Za aktuálně prováděné práce utratí železničáři přibližně 30 milionů korun. To z nich dělá jednu z největších investic do nádraží v Libereckém kraji v letošním roce.

Vlak. Ilustrační snímek
Rychlíky na trati Praha – Harrachov v sobotu vyjíždějí

Více v letošním a příštím roce zaplatí SŽDC jen za rekonstrukci nádražní budovy v nedalekých Semilech. „Bude stát přibližně 35,2 milionu korun, upravíme vnější vzhled budovy včetně zpevněných ploch a peronního přístřešku,“ uvedl Illiaš. Do semilského nádraží se dělníci pustí v druhé půlce letošního roku a hotovo bude až v roce 2019. Demolice čeká například i tamní toalety, lidé si na záchod nově zajdou přímo do budovy.

OPRAVÍ HAVARIJNÍ STANICI V RŮŽODOLE

Železničáři chystají i opravu nádraží v liberecké čtvrti Horní Růžodol. Rozlehlá budova z červených pálených cihel pochází z roku 1900 a v posledních letech si ji pro své natáčení vybralo několik filmových produkcí. Naposledy se tu loni v listopadu natáčel historický portrét prvorepublikového politika Aloise Rašína. Jenže nádraží je už delší dobu v havarijním stavu. „Celý objekt je silně napadený dřevomorkou a s výjimkou dopravního pracoviště je uzavřený a vystěhovaný,“ poznamenal mluvčí Illiaš.

Byt. Ilustrační foto.
Lidé v nouzi získají další byty. Liberec pokračuje v projektu Bydlení především

Opravovat by se podle něj mělo začít také už letos. Za zhruba 21 milionů korun se zde mimo jiné zřídí nové prostory pro cestující, SŽDC opraví i stávající služební prostory. Správa železniční dopravní cesty vlastní v kraji desítky nádražních budov. Do svého majetku je získala v roce 2016, kdy je převzala od Českých drah.