Když vešel do zkušebny, všem roztál úsměv na tváři. Když se ponořil do dirigování, byl propocený, až z něj tekly čůrky. Miloval hudbu a lidi a svým nadšením pro muziku dokázal strhnout všechny okolo. Tak na Petra Pálku dodnes vzpomínají členové pěveckého sboru Ještěd a Severáčku. „Byl úžasný, dodnes si pamatuji, co nám při které skladbě říkal. Měl neuvěřitelný dar vyždímat z lidí maximum a přitom to dělal s nadhledem a humorem," vzpomíná například Jan Lajksner.

Petr Pálka zemřel před deseti lety, 4. dubna 2006 na prasklou výduť v mozku. Stalo se to při koncertním turné Severáčku v Řecku. Pro všechny to byla nečekaná a obrovská rána, která se i po deseti letech těžko zaceluje. „Petr díky svému charisma přivedl ke sborovému zpěvu velké množství lidí. Za jeho éry jsme měli v Ještědu téměř stovku členů," přidává se kronikářka Ještědu Jaroslava Zvolánková.

Smutné výročí si teď zpěváci z Ještědu připomenou koncertem pro Petra Pálku 24. dubna v kostele sv. Antonína. Na programu bude oratorium Stabat Mater Antonína Dvořáka. „Ke spolupráci jsme přizvali i operní sbor a orchestr Divadla F. X. Šaldy a samozřejmě i děti ze Severáčku. Stabat Mater je nádherné dílo, které v sobě nese bolest ze ztráty blízké osoby. Zároveň je to první velké dílo, které s Ještědem Petr Pálka kdysi s obrovským úspěchem nastudoval," zve ke koncertu předseda Ještědu Miroslav Štorek. Jako sólisté se na koncertě představí členové DFXŠ sopranistka Věra Poláchová a bas Pavel Vančura a dále altistka Hannah Ester Minuttilo a tenorista Tomáš Černý. Koncert začíná v 17 hodin.