Současně s tím schválili také způsob poskytování peněz do vlastního kapitálu a mimo něj, mezi Libereckým krajem a Krajskou nemocnicí Liberec. Toto rozhodnutí musí schválit ještě Zastupitelstvo Libereckého kraje.

Na podzim minulého roku schválilo Zastupitelstvo Libereckého kraje návrh nového projektu „Modernizace KNL – Etapa č. 1“ a návrh nového způsobu financování při kterém bude využita příplatková povinnost všech tří akcionářů a Krajské nemocnice Liberec. Dále také zastupitelé schválili možnost využít přijetí úvěru od Libereckého kraje k dofinancování tohoto projektu. Nový způsob financování předpokládá zachování současných příplatků akcionářů mimo základní kapitál do roku 2024.

Liberec. Ilustrační foto
Obyvatelé Liberce budou hlasovat o projektech, které navrhli jejich sousedé

Projekt modernizace Krajské nemocnice Liberec má výrazně zlepšit zázemí pro zdravotníky a také má zajistit přístroje, vybavení a dostupnou lékařskou péči pro pacienty.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta uvedl, že jednání byla složitá. Poděkoval také celému týmu Krajské nemocnice Liberec a všem, kteří se na projektu podílí. Liberecký kraj by chtěl začít stavět příští rok. Zatím chybí 800 milionů korun, které jsou potřeba na vybavení nového pavilonu a změnový management. Tyto finance se podle hejtmana pokusí kraj najít ve zdrojích nemocnice, podpoře akcionářů a v dotacích z Evropské unie.