Podle knihkupce Martina Fryče tak předvánoční nákupy korespondovaly s přetrvávajícím zájmem o regionální literaturu. „Zajímavé je, že v regionální literatuře je stejný zájem jak o věci populárně naučné, jakými jsou třeba Jizerskohorské rozhledny osvědčeného tandemu Řeháček - Pikousové, tak i publikace spíše odborného zaměření,” dělí se o své postřehy knihkupec.

Pod letošním stromečkem lidé nacházeli také poslední novinky od Michala Viewegha, Umberta Eca, Paula Coelha. Lidé sahali i po životopisu technologického vizionáře Steva Jobse. „V tom myslím kopírujeme celorepublikový trend,” okomentoval Fryč. Vánoční nákupy patří k jeho nejoblíbenějším. I proto si na Štědrý den bere službu.

„Lidé se dělí na dvě skupiny. První nakupuje velmi rychle a racionálně: pro babičku, pro syna, pro dceru. Já i moji kolegové už máme dopředu připravené tipy, ale cítíme jak velkou důvěru lidí, tak zároveň obrovskou odpovědnost, abychom správně doporučili… Ti druzí si návštěvu v knihkupectví naopak velmi vychutnají. Je vidět, že je výběr velmi těší a záleží jim na obdarovaném. Je to taková štědrovečerní odměna pro nás samotné,” říká Fryč.

I přes řeči o krizi však lidé letos na knížkách nešetřili. „Ten pokles byl znatelný spíš loni,” říká. Letos podle něj došlo naopak k mírnému nárůstu. K povánočním slevám se podle jeho slov knihkupectví nepřidávají. „Spíš jsem ale zaregistroval, že se zvýšil zájem o antikvariát,” dodal.

TOP žebříček nejprodávanějších knížek

1. Příběhy jizerskohorských rozhleden (M. Řeháček, J. Pikous)
2. Nové povídky (Z. Svěrák)
3. Pražský hřbitov (U. Eco)
4. Mafie v Praze (M. Viewegh)
5. Lužické a Jizerské hory (M. Řeháček)
6. Liberec - urbanismus- architektura
7. Toulavá kamera, díl 13
8. Jizerské hory na starých diapozitivech
9. Liberecké zajímavosti, kniha druhá
10. Alef (P. Coelho)