V pátek v šest hodin večer se ve Ski areálu Ještěd (SAJ) rozjel první vlek u sjezdovky F10. Lyžaři se ovšem musejí spokojit pouze s umělým sněhem.

„V úterý ráno se nám podařilo spustit sněžná děla. Věříme, že nám budou teploty přát i v příštích hodinách i dnech a sněhu bude rychle přibývat i na ostatních tratích v areálu," řekl ředitel SAJ Jan Svatoš.

Pravá zima zatím odolává a provozovatelům vleků tento fakt přidělává vrásky na čele.

Připomeňme, že kvůli loňské mírné zimě se Ještěd dostal do obrovské finanční ztráty a zachraňovat ho musela sedmi miliony korun městská kasa Liberce. Nezbývá než doufat, že se letos situace zlepší.

Novinky na Ještědu

„Pro letošní rok je v areálu připraveno několik novinek. První z nich je přestěhování pokladny od parkoviště P1 přímo k vleku F10. Další novinkou jsou rodinné skipasy. Poslední novinkou je kombinovaný zvýhodněný produkt Z lyží do iQLANDIE," informoval Svatoš.

Novinky zavedené v minulých sezónách, jako je například dětský park Snow Kidz s pohyblivým kobercem, kolotočem a dalšími atrakcemi, skibus zdarma na večerní lyžování od konečné tramvaje a zpět a v neposlední řadě skibus z Prahy přímo na sjezdovku, budou podle ředitele SAJ v provozu i letos.

Plánované akce

Pro letošní sezónu má areál pro návštěvníky opět nachystanou celou řadu akcí.

„Mezi ně patří například poslední lednový den zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi v prostorách dětského parku a poté na sjezdovce F10. Na programu budou ukázky práce Horské služby, představení techniky lyžařského areálu, ukázky z historie lyžování či veřejný závod v obřím slalomu, celý program bude zakončen diskotékou a ohňostrojem," vylíčila mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Další akcí bude týden závodů (lyžařská reality show) pro veřejnost v rámci pořadu s ČT sport na vrchol. První únorový víkend se měl konat Světový pohár ve skoku a závodě sdruženém v areálech na Ještědu a ve Vesci, pořadatelé ale závod z finančních důvodů zrušili.

Ski areál Ještěd je v provozu denně od 8.30 do 16.00 hodin a večerní lyžování od 18.00 do 21.00 hodin. Jednodenní jízdenka pro dospělého v hlavní sezóně vyjde na 590 korun. Za dítě se platí 320 korun.

Nejen aktuální sněhové podmínky můžete sledovat na webu www.skijested.cz.