Osm nejlepších se utká v Praze o hlavní cenu. Laďka Staffen s herečkou Veronikou Žilkovou uvaří velikonoční nádivku z jizerskokrkonošské oblasti. A nebude to prý poprvé, co se obě dámy posadí k jednomu stolu.
Kdy jste se potkaly?
Pár let to bude, možná osmnáct. Při zavírání zimní lyžařské sezony na Hraběticích. Pak jsme seděly i u jednoho stolu. Myslím, že už se na to paní Žilková nebude pamatovat.
Ale teď vážně. Kdo vás přivedl k vaření?
Babička. Vždycky říkala, že ty blafy ze školy jíst nebudu.
Babička si vás rozmazlovala?
Dokonce kvůli mně tehdy zůstala doma. A já k ní utíkala a dívala se, jak vaří. Mám samozřejmě také spoustu kuchařek.
Který recept je váš nejoblíbenější?
Bigos. To je polské jídlo. Můj manžel tam má příbuzné. Je to vařená směs syrového a sterilovaného zelí s hovězím a vepřovým masem. Ale může být i kuřecí. Vařím a dusím to v jednom hrnci, ale správně by to mělo být zvlášť. Je to velmi dobré a syté. Vynikající je to rozleželé. Když nemáte čas vařit, vyndáte to z mrazáku. Tam to mám pravidelně do zásoby.
Především mám ale ráda drůbeží maso na jakýkoliv způsob.
Co má rád váš manžel?
Sladké a sladké a sladké. A to má cukrovku. Na to si mne ale moc neužije. Zejména ne na dorty. Ostatní jídla mi nevadí.
Jak tedy vaříte a pečete sladké?
Bez cukru. Používám hodně ovoce a to je sladké samo o sobě. Odnaučili jsme se sladit, nebo použiji umělé sladidlo. Třeba miluje krupicovou nebo rýžový nákyp, švestkové knedlíky.
Zmínila jste také péči o rodiče, kterým je úctyhodných devadesát let. Čím je poctíte?
Mamince chutná a sní všechno. S tátou je to složitější. Ale dřív to bylo perkeltem a gulášem, na všechny způsoby. Proto jsem se jich naučila vařit spoustu druhů. A také si pochutnal na slovenských haluškách.
Nejsou halušky jako halušky.
Ano. Pozor. Halušky jsou na Kozákovsku a Semilsku to, čemu se jinde říká bramborák. My jsme haluškám také říkali nokerle. A babička je dělávala na plotně. Lahůdka.
U kterého receptu jste se nejvíce potrápila?
U thajského kuřete. Předváří se a pak zapéká. Ale hlavně se přidává hodně zkaramelizované cibule. A já hodně ráda čtu, tak jsem se do knihy nějak zakoukala… Větrat muselo celé patro paneláku.
Publikujete své recepty?
Na internetu jich mám opravdu spoustu. Píši pod přezdívkou Špagetka. Jsem plně invalidní a kvůli práci jsem si pořídila počítač a připojení na internet. Dělám operátorku a moderátorku. Psaní receptů na web je můj koníček.
Proč píšete recepty jako Špagetka? Kvůli těstovinám?
Ne. Štaffen to už je skoro jako Štaflík, tak proto Špagetka.
A čím tedy soutěžíte? S krajovou specialitou?
Velikonoční nádivka, nebo-li hlavička, z Jizerských hor. Směs mas, rohlíky, libeček, čerstvé kopřivy, nové koření, muškátový oříšek…
O vítězi rozhodnete vy, naši čtenáři, svými hlasy do pondělního poledne. Své hlasy pro recept zasílejte SMS zprávou ve tvaru: DEN REC 07 (číslo receptu 07 má právě Laďka Staffen) JMENOaPRIJMENI ADRESA PSC na číslo 900 11 07. Cena 1 SMS zprávy je 7 Kč včetně DPH. Z jednoho telefonního čísla je možné zaslat maximálně 20 SMS zpráv. Nebo použijte formulář na internetových stránkách Deníku ZDE