„Měli jsme v pořádání Dne Romů několikaletou pauzu a jsem rád, že se nám podařilo opět najít styčného důstojníka, který nám akci pomohl uspořádat,“ vysvětlil ředitel Kontaktu Michael Dufek. Hvězdami dne a zasloužený aplaus si vytančily slečny a jeden mladík ze skupiny Amare Čhave. Ta působí při Kontaktu a vede ji Dana Demeterová. „Romské tance učím už od roku 1992. Tohle je moje třetí generace tanečníků,“ poznamenala paní Demeterová.

Sloupek Ireny Eliášové
Sloupek Ireny Eliášové...Dost kecání....

Zájem o tancování je podle ní mezi dětmi čím dál populárnější. Momentálně je jich v souboru 34. „Museli jsme je už rozdělit na dvě skupiny. Na pokročilejší a začátečníky,“ dodala Demeterová. Mezi druhou jmenovanou skupinou je i několik chlapců. „Rádi tancují, jsou temperamentnější, takže se nám začali hlásit i kluci,“ vysvětlil ředitel Dufek.

Součástí Dne Romů bylo i představení jejich národní kuchyně. Tu měla na starosti Iveta Bílková. Ochutnat mohli návštěvníci například oblíbenou masovo-rýžovou směs zabalenou v zelném listu, tzv. holubki, nebo bramborové placky. „Říká se jim i romský chléb, a skutečně jej tak i používáme. Můžete si ho vzít k holubkům nebo k sekané. Jako děti jsme ho jedli pomazaný domácím sádlem a pocukrovaný,“ vysvětlila paní Bílková. Kromě masových pokrmů byly pro návštěvníky připraveny i dezerty.

Romská vlajka.
Liberec poprvé vyvěsí romskou vlajku, k sobotnímu dni Romů

„Například větrníčky nejsou sice typicky romským jídlem, ale je zajímavé, jak si s jejich výrobou musely romské kuchařky poradit, když neměly k dispozici stejné vybavení jako majorita. Místo různých vymožeností jim musela stačit lžíce. A výsledek je úplně stejný,“ poznamenala Bílková.
Jako bývalá terénní pracovnice má dobře zmapovanou nejen romskou kuchyni, ale také jejich sociální situaci. „Oproti jiným městům Liberec nemá extrémní problémy. Sociální situace některých rodin je ovšem nepředstavitelná,“ vysvětlila. Podle ní se řada Romů motá v bludném kruhu. „Například pronajmout si byt je pro většinu z nich nereálné. Pokud majitel není kladně nakloněn, nikdo jim bydlení nepronajme. Pak skončí třeba i s dětmi na ubytovně,“ poznamenala.

Z Liberecka bude o postup do velkého květnového finále bojovat devět malých slečen.
Sluníčko Deníku: Vyberte finalistky z Liberecka