Na bobové dráze na Javorníku se dlouho nikdo nepovozí. 18. prosince ráno zmizel z dráhy elektrorozvaděč, čímž byla oblíbená atrakce vyřazena z provozu, a o pár hodin později obdržela liberecká policie oznámení o tom, kdo je pachatel. K činu se přihlásil věřitel, kterému majitelé Všesportovního areálu Obří sud Javorník dluží více než deset miliónů.

Pachatel se přihlásil

„Nechtěl jsem, aby byl nadále znehodnocován náš majetek. Svůj krok jsem konzultoval s právníky. Policii jsem vysvětlil, že jsem uplatnil svá vlastnická práva," objasnil dodavatel bobové dráhy Jiří Lhota.

Kauzou se nyní zabývá liberecká policie. „Případ řešíme pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže. Vzhledem k tomu, že je vše ve fázi prověřování, nemůžeme se k případu dále vyjadřovat," sdělila tisková mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

Dluží deset milionů

Podle Lhoty mu dluží majitel areálu více než deset milionů korun. Dalších pět milionů činí sankční úroky, jejichž uhrazení Lhota nevyžaduje.

Zástupci společnosti všesportovního areálu se ke kauze vyjadřují už pouze přes advokátní kancelář. Její většinový majitel, bývalý fotbalolový reprezentant Václav Němeček, se ohradil proti informacím, které byly dosud uvedeny v médiích a označil je jako nepravdivé. Podle vyjádření advokátů je společnost obětí nevypořádaných subdodavatelských vztahů. Jak dále uvádí v prohlášení, své závazky vůči hlavnímu dodavateli, liberecké společnosti Interma, uhradili. „S panem Lhotou společnost Všesportovní areál Obří sud Javorník neměla žádný vztah," popřeli dluh v závěru prohlášení majitelé.

I Lhota přiznává, že smlouva na dodej bobové dráhy byla skutečně uzavřena přes firmu Martina Ondráčka. „Jednalo se však jen o nastrčeného prostředníka. Smlouvy jasně dokazují propojení s areálem na Javorníku," vysvětlil Lhota. Firma Martina Ondráčka je v insolvenci.

Jak dále poznamenal věřitel, společnosti několikrát vyměřil splátkový kalendář. Bohužel bezvýsledně. „Dráhu jsme měli mít zaplacenou v roce 2012," dodal Lhota.

Pochybení i exekuce

Podle Silvie Špryňarové, mluvčí ROP Severovýchod, jsou všechny faktury hlavnímu dodavateli uhrazeny. Podle ní je však možné, že nedostali zaplaceno subdodavatelé. O tom však už ROP ani majitel nemuseli vědět.

Jednatelé areálu však měli potíže i s ROPem, který na výstavbu areálu poskytl 116 milionů z evropských dotací. „Už v roce 2012 byla objevena pochybení, na jejichž základě žádala regionální rada navrácení dotací v plné výši," vysvětlila mluvčí. Majitelé areálu se tehdy obrátili na ministerstvo financí, které jejich námitky částečně uznalo a nařídilo vrátit jen 27 milionů.

Problémy v areálu se vrší. Jak naznačil Lhota, v podobné situaci jako on se na podzim může ocitnout i dodavatel lanové dráhy. V exekuci jsou také některé nemovitosti areálu, mimo jiné i samotná restaurace.

Areál na Javorníku byl slavnostně otevřen v roce 2011, jeho minoritním podílníkem je i obec Jeřmanice.