MEZI MUZEEM A GALERIÍ NA ZEMI I VE VZDUCHU

V Liberci se stalo tradicí ukotvit dění mezi Severočeské muzeum, Oblastní galerii a Technické muzeum. Atraktivní lokalita skýtá ideální prostor na různorodé akce. Program v oblasti Masarykovy ulice se bude odehrávat na pódiu a samozřejmě v obou hlavních institucích. Zahájení je v 18 hodin. Můžeme se těšit na párovou akrobacii, souznění a vášeň v podání spolku Circo Frico, které nastoupí se svojí show v 18.30 po oficiálním zahájení Muzejní noci. Souběžně s děním venku se rozjede program v muzeu i galerii.

Obě instituce pojaly začátek v duchu workshopů. V Oblastní galerii pojede kontinuálně výtvarná dílna „To je cirkus“ až do 22. hodiny večerní. Obdobně v Severočeském muzeu můžou rodiči s dětmi vyrábět s muzejními lektory cirkusáckou harmoniku. A zatímco na pódiu bude pokračovat akce za akcí, muzeum překvapí provazochodci na slacklinách mezi věžemi budovy. Původně jsme to plánovali ještě spektakulárněji. Byla to pěkná vize spatřit provazochodce nad ulicí Vítězná, jak se prochází vysoko ve vzduchu mezi muzeem a poliklinikou. Ale narazilo to na organizační problémy, takže jsme zvolili jednodušší variantu. Ale i tak to myslím bude stát za to“ sdělil ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

POHÁDKY, IRSKÝ STEP, HUDBA

Prohlídku expozic v muzeu a výstav v galerii si budou moci návštěvníci zpestřit hudbou, ale také ukázkou IQLANDIE, která si připravila svou science show. Před ní ještě může zabodovat humorná pohádka Rudy Hancvencla. Rodiny s dětmi mají připravený souvislý blok akcí, ze kterého se špatně utíká na jednotlivé komentované prohlídky. Stihnout se to všechno samozřejmě nedá, ale pokud se páry domluví, mohou se vystřídat na komentovaných prohlídkách výstav „Písmo v obraze“ od 21 hodin, příp. na „Františku Tkadlíkovi“ nebo „Na vlnách umění“. Po science show nastupuje Divokej Ir se stepem, který zkusí roztančit publikum. Následovat bude kapela Exil 51 a Bratři Jáchymové se svým hudebním vystoupením. Bubenická exhibice „Aries“ připraví na finální zakončení muzejní noci ohňovou show. Muzeum nabídne ještě hudební vystoupení komorního orchestru ZŠ a ZUŠ Jabloňová a hudebního souboru „Růže mezi trním“.

DOPRAVA HISTORICKÝMI AUTOBUSY

Tak jako loni budou mít návštěvníci Muzejní noci možnost navštívit více akcí naráz. Společnost Busline připravila přepravu historickými autobusy, které se těší velké oblibě. Ty se osvědčily jako jedna z největších atrakcí v rámci Muzejní noci. Svoz bude probíhat z Liberce od Severočeského muzea do Jablonce nad Nisou ke kostelu sv. Anny od 17.20 do 23.20.

Jízdné je dobrovolné. Zdarma si tak návštěvníci můžou užít celou Muzejní noc včetně dopravy.

TECHNICKÉ MUZEUM I PORSCHEHO RODNÝ DŮM

Zájemci o techniku mohou navštívit i Technické muzeum, které nabízí od 18 hodin promítání videí na plátně a komentované prohlídky. Poslední začíná ve 22.10. Vratislavice nad Nisou umožňují prohlídku Automuzea během plánovaných zastávek autobusu na trase Liberec – Jablonec nad Nisou. V rámci komentovaných prohlídek expozic a depozitu budou výjimečně nasvícené unikátní výstavní exponáty. Aby toho nebylo málo, lákat návštěvníky bude také nedávno otevřený rodný dům Ferdinanda Porscheho. Prohlídka se bude týkat stálé expozice věnované životu a dílu F. Porscheho, inženýrskému umění a tradici technického vývoje v České republice. Součástí bude i dětská dílna.

JABLONEC LÁKÁ DO DOMU SCHEYBALOVÝCH A DO MUZEA.

Dům Jany a Josefa V. Scheybalových otevírá Muzejní noc „Tajemným cirkusem bez šapitó“. Můžeme se tak těšit na show s tajemnými čísly, divácké kolo štěstí a spoustu dalších atrakcí. Občerstvit se můžete nechat bláznivou oblushou cirkusové kavárny Cirkcafé.

Muzeum skla a bižuterie bude mít zdarma otevřené expozice už od 17 hodin. Návštěvníci si mouhou prohlédnout výstavu fotografií Jak se rodil nový Kristiánov. Výtvarná dílna nesmí chybět, takže se děti mohou stát muzejní šelmou, lektoři pomohou vyrobit masku jaguára z muzejní sbírky. Kdo bude náhodou v Jizerských horách, ať si nenechá ujít sklářskou osadu Kristiánov. Už od 16 hodin si může prohlédnout zrekonstruované prostory a nové expozice. Vyzkoušet si může malý naučný okruh Kristiánovem, Stezku „Cestou jizerskohorských sklářů“ a taky vidět dramatizaci kristiánovské pověsti o čaroději Tamanovi „Toy Machine“. Pro děti je připraveno hledání pokladu, opékání špekáčků a výroba lampiónů. Program v Kristiánově končí ve 22 hodin.

TÉMA: CIRKUS

Kde se v proramu Muzejní noci vzal cirkus? Na to odpovídá koordinátorka programu Petra Kašková: „Letos jsme zvolili jako jednotící téma cirkus. To se odrazí především ve výtvarných dílnách, které budou probíhat ve vybraných institucích, v některých pódiových vystoupeních, nebudou chybět klaunské nosy ani barevné balonky.“ Celovečerní program oživí kromě uvedených výtvarných dílen také komentované prohlídky a venkovní program s cirkusovými a tanečními vystoupeními či hudební produkce regionálních kapel. Vedle kulturního vyžití budou na místě k dispozici stánky s občerstvením, kde určitě zaujmou speciální žitavské bratwursty vyrobené podle receptury z 18. století, pokrmy z polní kuchyně nebo cukrová vata. Projekt Muzejní noc pod Ještědem je součástí Festivalu muzejních nocí, který navazuje na Mezinárodní den muzeí.