Na návštěvníky Muzea skla a bižuterie čekají tři výstavy a novinky ve stálých expozicích. To vše až do neděle 9. května zcela zdarma. Stejně jako loni na jaře omezí kapacitu na maximálně šedesát lidí současně, aby dodrželi 15 metrů čtverečních na návštěvníka. „Velmi se na všechny své příznivce po čase zase těšíme, protože muzeum je bez diváků opravdu smutná instituce. A jsme rádi, že po nich nemusíme požadovat žádné testy, to bychom si v praxi nedokázali příliš představit,“ řekla ředitelka muzea Milada Valečková. Ta vítá skutečnost, že nemusí návštěvníky „lustrovat“, zda mají negativní testy. „Takové opatření si v praxi neumíme představit,“ dodala.

Aktuálně muzeum nabízí kromě stálých expozic tři výstavy, které dosud byly otevřené pouhých 14 dní v prosinci minulého roku. „DESIGNOVÁ 10⁰ mapuje přírůstky současného designu do muzejní sbírky za posledních 10 let, zatímco REFLEXE pak v muzejním krystalu představuje deset zajímavých sklářských umělců tří generací z různých koutů světa tvořících v České republice,“ podotkl hlavní kurátor Petr Nový. Poslední výstavou je pak Kaleidoskop vkusu, kde je k vidění luxusní bižuterie ze světových výstav v době budování socialismu.

Natěšené děti se dnes vracely do mateřských školek i v České Lípě. Po dvou měsících se školky vrátily do běžného režimu. Uvolnění vládních opatření proto uvítali i jejich rodiče.
FOTO: Školy v Libereckém kraji přivítaly další děti. Uzavření nesly těžce

Po více než třech letech otevře i Severočeské muzeum v Liberci. Už loni v prosinci muselo slavnostní otevření muzea kvůli epidemiologické situaci proběhnout on-line. „Podle předchozích opatření 15 metrů čtverečních na jednoho člověka odvozuji, že budeme moci vpustit najednou 300 návštěvníků,“ okomentoval situaci ředitel muzea Jiří Křížek. 

Na milovníky kultury čekají zcela nové expozice. Například výstava věnovaná Jizerským horám a uměleckým řemeslům ve střední Evropě. Příchozí zde naleznou i srovnání starého Liberce s jeho současnou podobou nebo expozici, která se věnuje regionální historii od pravěku až do 20. století. Mezi další novinky patří i přístupný depozitář muzea či galerie Fog, která se zaměřuje na uměleckou a historickou fotografii.

Ve Vlastivědném muzeu a galerii Česká Lípa jsou připraveni otevřít všechny pobočky. Ve výstavním prostoru ambitu je instalována výstava Palné zbraně ze sbírek muzea. Sbírka palných zbraní patří mezi početně silně zastoupené druhy muzejních předmětů. „Cílem naší výstavy je představení naší velice obsáhlé sbírky palných zbraní v podobě, jak se nám dochovaly do dnešních dnů. Při výběru jsme se od počátku nechtěli držet zásady vystavit „katalogové“ kousky konkrétních modelů a vzorů tak, jak byly ve své době vyrobeny a jak jsou většinou prezentovány v literatuře, specializovaných muzeích a výstavách,“ upřesnil ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

Pro návštěvníky zůstane uzavřen areál hlavní budovy kláštera v České Lípě, kde v pondělí začala další etapa stavebního projektu „Snížení energetické náročnosti sídla Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě“. V rámci projektu dochází k výměně všech oken a osazení nových vstupních dveří na vnitřním ostění, vstupní dveře na vnějším ostění budou repasovány. „Bude proto pokračovat uzavření všech stálých přírodovědných a historických expozic a výstavních prostor muzea a galerie na hlavní budově. Stálé expozice, výstavní prostory, kanceláře, depozitáře a sklady budou stěhovány v rámci stávajících prostor tak, aby mohly být prováděny stavební práce,“ dodal Vitáček.

Grabštejn
FOTOGALERIE: Nejdříve filmaři, teď archeologové. Na Grabštejně to žije

Své brány otevře i Oblastní galerie Liberec a návštěvníci budou moci zhlédnout výstavy David Hanvald. Rukopis převzít nejde (29. 8. 2021), Maja Nagelowa na kromje (do 30. 5. 2021) a výstavu Poezie & Performance. Výstavu Východoevropská perspektiva výjimečně prodloužili do 16. května.

Od úterý mohou zájemci také vyrazit na vybrané památky ve správě Národního památkové ústavu. V rámci Libereckého kraje se jedná o Bezděz a Trosky. „V souladu s vládními nařízeními budou zatím umožněny pouze prohlídky bez průvodce a za dodržení stanovených hygienických pokynů,“ řekla mluvčí Jana Hartmanová. Od 12. dubna je zpřístupněn i zámecký park na Sychrově.

Ve středu 5. května se otevřou i městská muzea, radniční věž i Simonův betlém ve Frýdlantu. „Návštěvníci budou muset dodržovat nařízení vlády, jako rozestupy alespoň dva metry, nejde-li o osoby ze společné domácnosti a budou muset mít dýchací cesty chráněné respirátorem či povolenou nanorouškou. Dodržováno musí být také nařízení, že uvnitř prostor, které jsou přístupné veřejnosti, může být jen tolik lidí, aby jeden každý měl k dispozici 15 metrů čtverečných plochy,“ přiblížila opatření vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Přístupný veřejnosti je i hrad Valdštejn, zájemci si mohou sami prohlédnout celý trojdílný hradní komplex, pouze bez interiéru romantického paláce a slavnostního sálu v patře hradu hlavního. „Kvůli pandemii jsme zatím nezavedli službu průvodce s výkladem, avšak věřím tomu, že hrad kvůli své poloze a interiéru i tak přiláká mnoho návštěvníků při jarních procházkách, především o víkendech“, řekla vedoucí Regionálního turistického informačního centra Turnov Eliška Gruberová.