STATISTIKY

Smutnou bilanci přináší statistika dopravních nehod. Od začátku roku do konce června zemřelo na silnicích jen v Libereckém kraji 15 lidí. Nejvíce se umíralo na Českolipsku. Ze statistik je evidentní, že stoupá počet vyšetřovaných nehod, ale i počet obětí. Dalších 52 lidí utrpělo během tohoto půlroku zranění těžká a 683 lidí se zranilo lehce.

Ilustrační. Záchranná služba Libereckého kraje. Sanitka. Lékař.
Nehoda u Sosnové si vyžádala 6 zraněných

„Meziročně se počet vyšetřovaných nehod zvýšil o osmdesát, bohužel však narostl i počet jejich obětí, a to o pět. Naopak o devět méně bylo těžce zraněných. Počet těch, co utrpěli zranění lehká, byl stejný,“ upřesňuje policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Nejčastěji se umíralo na Českolipsku, kde si dopravní nehody vyžádaly celkem šest obětí. Další čtyři lidé zemřeli na Semilsku, tři na Liberecku a dva v okrese Jablonec nad Nisou. „Z celkově patnácti usmrcených bylo šest řidičů automobilů, v jednom případě auta nákladního, čtyři motocyklisté, po dvou cyklistech a chodcích a jeden spolujezdec v automobilu,“ uvedl Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Tragická nehoda v Jeřmanicích si vyžádala dva zraněné a jednoho mrtvého.
Další víkendová nehoda si vyžádala jednoho mrtvého a dva zraněné

ALKOHOL I DROGY

Alkohol asistoval u 141 nehod, drogy v 15 případech. Při těchto nehodách zemřeli tři lidé, sedm osob bylo zraněno těžce a 71 lehce. Znepokojivé je, že celých 76 procent těchto nehod zavinily osoby s hladinou alkoholu v krvi 1 promile a více. „Při preventivních aktivitách věnujeme zvýšenou pozornost právě alkoholu a drogám v silničním provozu. Cílíme nejen na řidiče aut, ale také na cyklisty, motocyklisty i chodce. Máme letos již řadu prezentací, seminářů a kurzů za sebou a další aktivity nás čekají. V září to bude například tradiční Týden mobility, kdy si to důležité z dopravy opět připomeneme,“ podotýká Marek Pieter, náměstek hejtmana, řízení rezortu dopravy, investic a veřejných zakázek.

V říjnu došlo k tragické nehodě na komunikaci mezi Jestřebím a Zahrádkami, kde se střetl tahač plně naložený dřevem s osobním automobilem Škoda Octavia.
Loni zemřeli při nehodách na Českolipsku tři lidé, je to nejméně za deset let


V celé České republice od ledna do července letošního roku vyšetřovala Policie ČR celkem 57 923 dopravních nehod, což je o 2 291 více než v roce 2016. Zemřelo při nich 275 osob. Nejtragičtější byl rok 1994, kdy za prvních sedm měsíců roku přišlo o život 767 lidí. Letos při nehodách bylo dalších 1 251 osob zraněno těžce a 13 747 lehce.