Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Modráci zachraňují houbařskou sezonu. Vyrazte na ně právě teď!

Liberecko - První díl našeho letního seriálu o houbách nemůžeme věnovat nikomu menšímu než hřibu kováři, mezi lidmi přezdívanému jako modrák. Přestože nejde o žádnou „superhoubu" a těžko vám právě modrák způsobí gastronomické orgasmy, jde o vítaný úlovek našich lesů. Co totiž modrák nedožene na chuti, vynahradí na množství.

26.6.2012
SDÍLEJ:

Modrák neboli hřib kovář je vděčná a nenáročná houba.Foto: Zdeněk Pelda

„Hřib kovář patří k houbám s obrovskými klobouky, navíc se vyskytuje ve společenství třeba desítek jedinců. A najít se dá prakticky všude, třeba zrovna u travnaté lesní cesty," shrnuje výhody této houby liberecký mykolog Zdeněk Pelda. Pochopit, proč patří k nejoblíbenějším houbám, tak není těžké.

Kam na něj?

Začátek léta je obdobím, kdy kováře v lese najdeme. Rostou někdy již od května. A nemusíme spěchat. Houba roste až do podzimu a je velmi odolná vydrží i delší sucho. Zpozornět by měli hlavně obyvatelé Hejnic a okolí právě zde totiž houbaři registrují největší nálezy v posledních dnech. Ale narazit na modráka se dá prakticky všude. Nevybírá si, kde poroste.

„Zpočátku svého růstu najdeme modráky v listnatých lesích, koncem léta a na podzim se stěhují do jehličnatých lesů," napovídá Zdeněk Pelda, kam obrátit svou pozornost. Modrák se vám za ni odmění. Nejen výbornou chutí, ale i konzistencí. Ten, komu se houby hnusí pro svou mazlavou konzistenci, ocení, že „maso" hřiba kováře je tvrdší, pročež se více hodí na obalování a smažení než do smaženice. Delikátní jsou nakrájení modráci v octě.

Jak ho poznat?

Jak už název napovídá, na řezu je hřib kovář modrý až modrozelený. Ale atraktivní je ještě předtím, než jej seberete. Láká pozornost hnědým kloboukem, zespodu oranžovým až červeným a červenou, někdy tečkovanou nohou.

I když by se zdálo, že takto typickou houbu si nelze splést, opak je pravdou. Žaludeční potíže a zvracení vám může vyvolat příbuzný hřib satan, který svým barevným kabátkem nemá k modrákovi daleko. Také hřib kříšť je odporně nahořklý a od modráka jej rozlišíte jen světlejší hlavou a citronově žlutými rourkami. Doporučuje se tedy houby vždy alespoň na noze nakrojit a pokud zmodrá, máte v košíku hřiba kováře! A pokud si nejste jisti, nechte houbu raději v lese. Nebo ji vyfotografujte a vložte do diskusního fóra na stránkách nahouby.cz. Zaručujeme vám, že během pár minut vám houbu některý ze stovek mykologů a aktivních houbařů spolehlivě určí.

Mezi lidmi se rovněž traduje, že modrák je v syrovém stavu lehce jedovatý a konzumovatelný jen po tepelné úpravě. To není tak docela pravda. Modrák jedovatý není, nicméně každá syrová jedlá houba může citlivým jedincům způsobit žaludeční potíže.

Další díl našeho houbařského seriálu čtěte v Libereckém deníku přesně za týden. Své připomínky, fotografie lesních úlovků, tipy a komentáře týkající se tématu můžete psát přímo autorovi na email tomas.lansky@denik.cz.

Autor: Tomáš Lánský

26.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Prezident Miloš Zeman. Ilustrační foto

ANKETA: Měly by být pravomoci prezidenta posíleny?

Krajská vědecká knihovna. Ilustrační foto

V liberecké knihovně propuknou Dny česko-německé kultury

Naši prvňáci ze ZŠ Vrchlického v Liberci

Každou středu vám představíme čerstvé prvňáčky z Liberecka.

Tento víkend bude v Liberci patřit mladým šermířům

Liberec – O víkendu se do Liberce sjede na 200 mladých šermířů z devíti zemí. Utkají se na už druhém ročníku turnaje Babylon Cup.

ANKETA: Měla by vláda zrušit plánované rozšíření EET?

Liberecký kraj - Dvacet zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím devíti stran v Libereckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Areál bývalé textilky Bytex v Chrastavě zmizí. Demolice potrvá tři měsíce

Chrastava – Bytex, Mykana, Bremi, Wassa. Rozlehlý areál bývalé textilky v Chrastavě v Nádražní ulici už vystřídal řadu jmen.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení