Smyslem setkání aktivistů a kolemjdoucích bylo pojmenování problémů, které občané města pociťují. A jako jeden z největších byla právě nekomunikace politiků s lidmi.

„Politici se nenaučili s lidmi mluvit. Přitom se zaklínají hesly, jak se s nimi setkávají. Pravda je ta, že mezi lidi nikdy nejdou," komentovala Věra Vohlídalová, členka iniciativy Je čas nemlčet. Ta vznikla právě z nutnosti aktivizovat veřejnost, jež se dosud o záležitosti města nezajímala. Proto lidé vyplňovali dotazník, kde mohli pojmenovat, co jim vadí, a vyslat zastupitelům vzkaz. Výsledky však nebyly moc povzbudivé.

„Mnozí lidé nebyli nikdy na zastupitelstvu, nevědí o dluhu, který město má, a nerozumí pojmu územní plán," posteskla si aktivistka Tereza Šímová.

„Zastupitelé jsou pro mě strašně daleko. Nevím, jestli je to moje chyba, ale ten dům, v němž zasedají, ve mně vyvolává pocit bezmoci. Navštívila jsem pár zastupitelstev a tolik plytkosti a bezobsažnosti jsem dlouho nezažila," komentovala pro Deník svůj vztah k zastupitelům Eva Hušková z Liberce.

ANKETA: Dokážete vyjmenovat alespoň tři městské zastupitele?

Smrkovský Václav
69 let, na volné noze

Určitě si vzpomenu. Začnu od těch nejsympatičtějších. Pan Šír, pan Šolc, toho zbožňujeme, a pak samozřejmě z té druhé vody doktor Chvála, paní Kašparová. To je hodně výrazná osobnost.

Vácha Zbyněk
26 let, elektrikář

Ani jedno jméno zastupitele nevím. O dění v Liberci se zajímám, ale jako vím, že tam je Šolc. Radši o tom nechci vědět, co se tam děje asi. Je tam primátorka, ale její jméno si tedy určitě nevybavuji.

Vykoukalová Zuzana
23 let, studentka

Tak to jste na špatné adrese. Takhle, já vím, že tam je Korytář. Je tam nějaká ta Rosenbergová. Je tam, nevím, Kittner, ten tam byl, ale už tam není. Je to asi špatně, nevím, neznám je.

Šrajbrová Věra
61 let, důchodce

Kittner už tam není, že jo? Rosenbergová, Šolc a Šír. (Zamýšlí se.) Vím, že vyhodili pana Korytáře. No to je asi tak všechno, co bych si vzpomněla. Nikoho ze zastupitelů dalšího neznám.