Když mladí kluci krotí traktor

Jan Urbánek je s frýdlantskou „zemědělkou" spojen dá se říct pupeční šňůrou. Začínal zde jako student v roce 1963, do školy se pak vrátil jako učitel a kariéru završil, když se stal ředitelem. Dnes je v důchodu, na každoročních zemědělských olympiádách ho ale můžete spatřit jako zapáleného tlumočníka.

Vidět sedmnáctileté kluky, jak krotí mnohatunové traktory, musí být adrenalin…
Zetor 7211 nepatří mezi moderní stroje, zvládnout ho chce šikovnost. Tahle disciplína je mezi nejtěžšími na každé zemědělské olympiádě.

V čem je zvládnutí takového stroje těžké?
Traktor má sice posilovač, ale to je asi jediná jeho moderní funkce. U nových traktorů si nastavíte hydrauliku a sklon, v nich se naučí jezdit i cvičená opice. Staré Zetory, ty zvládnout si žádá velkou dávku talentu a trpělivosti.

A setkají se studenti, až odejdou ze školy, s těmito stroji vůbec ještě v praxi?
To si pište. Na současné traktory sice Zetory nemají, ale v českém zemědělství budou ještě dlouho. Zejména jako stájové traktory.

A co studenti? Bude asi problém dnes najít mezi nimi takového, kterého by práce na poli a se zvířaty bavila a byla pro něj perspektivní, že?
Děkuji Bohu vždycky, když se objeví student, který sám pochází ze zemědělské rodiny a má k tomu vztah. S tím je radost pracovat. Takoví jsou ale v celém ročníku třeba dva.

Zemědělství neláká?
Je to řehole. Vezměte si, že když se rozhodnete dělat v rostlinné nebo živočišné výrobě, musíte se smířit s tím, že třeba těžko seženete partnerku. Je to tvrdá práce na 365 dní v roce, krávě nejde říct, aby nedojila. Platově taky nic moc. I proto dnes většina našich absolventů v oboru nikdy neskončí, jdou sem jen proto, aby měli školu a maturitu.

Co tedy s českým zemědělstvím bude?
Nechci být špatný prorok, ale klasickému farmaření zvoní umíráček. Selskost u nás byla přerušena komunismem, klasický vztah se už asi nepodaří navázat.

Takže zanikne?
Doufám, že ne. Kdo jiný by udržoval krajinu? Zemědělec je totiž nejlevnější zahradník krajiny. Bez udržované krajiny zarosteme bejlím a pak tu budou asi jen ta golfová hřiště, jak předpovídal prezident Klaus. Snad se toho nedožiju.