„Jeďte tudy po cestě nahoru. A pak už to uslyšíte," napověděla nám v pondělí starší žena z obce Černousy na Frýdlantsku, jak se dostaneme na místo, kde se konala několikadenní tekknopárty. Jakmile jsme zaslechli dunění, věděli jsme, že se blížíme.

Ze tří tisíc lidí, kteří na louce za obcí od pátku tancovali, ovšem v pondělí zbylo už jen pár stovek. A to ještě většina z nich odpočívala ve stanech nebo karavanech. Několik mladých si ustlalo rovnou na louce, pár jich sbíralo odpadly a nosilo je do přistavěných kontejnerů.

Tekknopárty měla už svůj vrchol za sebou. Včera podle starosty nedalekých Habartic Františka Kryšpína opustily louku poslední zbytky tanečníků. „Z pátku na sobotu to bylo šílený. Lidi téměř nespali, na nohou byli i Poláci z pohraničí. Ptáci odletěli. Divím se, že se neozvali ochránci přírody," podotkl starosta František Kryšpín.

Podle některých obyvatel Černous mají pořadatelé pronajatý pozemek od majitele na 10 let s tím, že podobné akce by tu měly probíhat dvakrát za rok.

„Také jsem to slyšel. Jediné, jak se můžeme jako obce bránit, je vydat novou vyhlášku. Ta by všem pořadatelům podobných akcí nařizovala, že ve všední dny musejí od 22.00 do 6.00 hodin dodržovat noční klid, v sobotu od 23.00 hodin. Chci se na vyhlášce domluvit s ostatními starosty," dodal Kryšpín.

Oslovení návštěvníci si ale akci pochvalovali. „Mám ženu a dvě děti. Na tekkno jezdím i do zahraničí. Vždycky si vyčistím hlavu, načerpám sílu. Tady to bylo bezva, přijel bych zas," svěřil se třicetiletý Martin z Prahy.

U reprobeden se v pondělí vlnilo už jen pár polosvlečených tanečníků. Několik jich popíjelo pivko ve stánku s občerstvením. Ti, co byli ještě na nohou, se ani před námi nepokoušeli zakrýt, že si balí cigáro z konopí.

Kromě češtiny byla slyšet také angličtina a polština.

„Byla to bomba. Taky počasí vyšlo. Škoda, že jsme s kamarádkou mohly přijet jenom na jeden den. Ale užily jsme si to," řekla asi dvacetiletá dívka jen v tílku a šortkách, na hlavě dredy.

Dívky se snažily chytnout nějakého stopa. „Když ne až do Prahy, tak aspoň do většího města," koukaly bezradně na kopce kolem.

Jména do novin ale říci nechtěly.

„Takové vedro, a my jsme nemohli v pátek v noci otevřít kvůli tomu kraválu okna. Byli jsme úplně bezmocní. Usnuli jsme s manželem jen na pár hodin," řekla paní Zdena, jedna z obyvatelek Černous. „Kdyby to byla aspoň nějaká muzika. Ale to je jen duc, duc, duc," doplnila.

Šéfka místní hospody, Šárka Šemberková, popsala, jak účastníci tekknopárty courali vesnicí. Někteří si i zdřímli v příkopě. „Někdo se mi dokonce vykálel na schody do hospody," uvedla.

Za dalším obyvatelem Černous, Rudolfem Fetrem, si mladí tanečníci přišli pro vodu.  Podle Fetra byli milí, usmívali se, chovali se slušně a nabízeli mu dokonce za vodu  peníze. Žádné si nevzal. „Žena si dala v pátek do uší vatu, a stejně nespala. Oni tu muziku tak osolili, že mi naskakoval plechový kryt na grilu. Člověk si ani nemohl, když seděl, opřít nohy chodidly o zem. Půda duněla, nohy se mi třepaly," zdůraznil Rudolf Fetr.

Starostové z okolních obcí povolali na pomoc hygieniky, jenže ti měřili hluk až v pondělí, kdy více než polovina lidí odjela. A odvezla si s sebou i aparaturu. „Už v sobotu hudbu trochu ztlumili. Nejspíš natočili reproduktory do Polska," poznamenal Rudolf Fetr. Překročení povolených limitů hluku by mohlo být důvodem ukončení akce. Na hluk si stěžovali i lidé z blízkého Zawidówa v Polsku.

Policisté akci monitorovali zpovzdálí. Většinou kontrolovali posádky odjíždějících aut. „Většinou se jednalo o alkohol za volantem a řízení bez pásů," řekl policejní mluvčí Petr Kmínek. Jeden z hříšníků měl řízení auta  zakázáno.

Valnou část přestupků řešili policisté pokutou. Menší nehoda se stala jen v neděli ráno, kdy na dva účastníky spadla asi dvacetikilogramová tyč od reproduktoru. Po ošetření se ale pár na louku opět vrátil.

ANKETA: Jak jste prožívali tekknopárty?

Olda
 Wollmann
76 let, důchodce
Bylo to šílený. Z pátku na sobotu jsem spal asi jen tři hodiny, víc se nedalo. V sobotu už muziku ztišili, možná obrátili reproduktory. Nevím, co budeme dělat, jestli se něco podobného bude tady konat příště. Ani obec nic nezmůže.

Šárka
Šemberková
31 let, soukromá podnikatelka
Jsem tolerantní. Nijak zvlášť mi tekknopárty nevadila. Je ale pravda, že nebylo možné tu muziku přeslechnout. Nejhorší byl pátek. V neděli už většina lidí odjela, hudba se ztišila, tak už to docela šlo.

Rudolf Fetr
68 let, důchodce
Jsem naštvaný. Byla to hrůza. Poslouchat to jejich duc, duc, duc pět dní v kuse, no, to už je na palici. Měli by podobné akce dělat někde na periférii, daleko od obytných domů, kde by to nikomu nevadilo. Ať se mladí vyřádí, ale je třeba tolik decibelů?