Zoo Liberec chová tento druh sobů od roku 2013. Současnou skupinu tvoří jeden samec a dvě samice.

Sob karelský se ve volné přírodě vyskytuje výhradně ve Finsku a patří mezi ohrožené živočichy. Už na počátku 19. století sob lesní málem vyhynul, populaci zachránila a obnovila zvířata dovezená z Karélie, která se nachází mezi Finskem a Ruskem.

Obývají arktickou a subarktickou tundru a tajgu do nadmořské výšky 3 000 metrů. Zde se živí především lišejníky, kapradinami, trávou, bylinami a pupeny stromů. Předními končetinami si dokáže vyhrabat potravu pod vrstvou sněhu. Stráví a využije i potravu, která je zmrzlá.

Sobi vykazují ze všech jelenovitých druhů nejvyšší stupeň společenské organizace. Na jaře se houfují do stád a táhnou za potravou ze zimních na letní stanoviště. Období říje nastává na podzim kolem měsíce října. Mláďata, obvykle jedno až dvě, se rodí na jaře v květnu a červnu. Na mateřském mléce jsou závislá asi 6 měsíců a pohlavně dospívají ve věku 2,5 až 3,5 let.

Na rozdíl od ostatních jelenovitých kopytníků mají samice stejně jako samci vyvinuté parohy, i když nejsou tak mohutné. Paroží u samic může sloužit k vyhledávání potravy, zatímco samci ho používají výhradně v soubojích se soky.

Zdroj: Zoo Liberec

Mohlo by vás zajímat: Hádanka z Liberce: Poznáte podle fotek a videa místo, které vyzdobili sprejeři?

Poznáte podle videa místo, které vyzdobili sprejeři? | Video: Jiří Louda