Cestu do galerie či zoologické zahrady zkomplikují také letos v létě obyvatelům a návštěvníkům Liberce tramvajové výluky. Stejně jako loni či předloni chystá liberecký dopravní podnik několikatýdenní opravy městské tramvajové tratě.

První z oprav je naplánována v oblouku na Soukenném náměstí. „Před dvěma lety jsme tam vyměnili jednu z kolejí, letos přijde na řadu druhá,“ vysvětlil provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička. Nevzhledné panely se tam nahradí žulovou dlažbou.

Liberecká nízkopodlažní tramvaj typu RT6S.
Do Liberce se tramvaj nejspíš nevrátí, stojí půl milionu

Ve stejném termínu budou stavbaři opravovat také kolejový oblouk v Lidových sadech, konkrétně u restaurace Formanka. „Prostor tam připravíme i na možné budoucí zobousměrnění Riegrovy ulice pro automobily,“ doplnil Lavička.

Práce na obou místech začnou 14. července a potrvají zhruba do konce srpna. Přesný termín dokončení ale zatím není znám. Tramvaje na linkách 2 a 3 budou jezdit jen mezi Hanychovem a Rybníčkem. Místem, kde si cestující přestoupí na náhradní autobusy ve směru do centra a do Lidových sadů, bude nádraží.

Další, až čtrnáctidenní omezení si pak v září vyžádá výměna poškozených panelů na tramvajové trati v ulici 1. máje. Naopak na meziměstské trati z Liberce do Jablonce nad Nisou se letos žádná velká výluka neplánuje. Cestující se zde setkají pouze s dílčími výlukami v řádech několika dní.

Fotografie z knihy Svět tramvají Erwina Cettinea.
Boveraclub sklízí za fotografickou knihu úspěchy. Bojuje o Cenu čtenářů

Omezení v létě čekají i na cestující v městských autobusech, a to zejména na místech větších uzavírek, kterých je i letos v libereckých ulicích naplánováno mnoho. Dvě velké objížďky začnou už 14. května. Od tohoto dne autobusy neprojedou třeba ulicí Dr. Milady Horákové, která se začne opravovat v úseku od ulice Čechova po ulici U Potůčku.

„Linky 13, 20, 24, 26 a 60 ulici objedou přes Dobiášovu a Zelené Údolí,“ přiblížil dopravní ředitel podniku Oskar Zappe. Také zde není termín ukončení známý, předpokládá se ke konci července. V pondělí 14. května se přibližně na deset týdnů zavře také křižovatka ulic Uralská a Švermova na Františkově. „V tuto chvíli řešíme odklonové trasy linek 16 a 22,“ připomněl Zappe.

Další objížďky by pak už měly být časově méně náročné. Na Kunratické se v týdnu od 7. do 12. května uzavře ulice Hrubínova. „Linka 29 proto bude rozdělena na dvě části,“ řekl Zappe. První červnový den oproti tomu poprvé vyjedou meziměstské autobusy mezi Libercem a Jabloncem po nové silnici. Skončí tak několikaletá objížďka přes Vratislavice nad Nisou.

Dnes od brzkého rána brázdí po několika měsících opět centrem města tramvaje.
FOTO: Do centra města se opět vrátily tramvaje