Liberecký investiční fond, který se stal nedávno majitelem obří jámy na Perštýně, pokročil ve svém plánu na přeměnu ohyzdné plochy v moderní čtvrť, která dosud v Liberci chybí. Na radnici teď veřejně představil k projednání územní studii budoucí zástavby. „Nejsme tu dnes proto, abychom hodnotili architektonickou stránku projektu, ale rozložení hmoty v prostoru, urbanismus. Vlastní podoba jednotlivých objektů ještě dozná změn, počítáme s tím, že jednotlivé bloky by navrhovali různí architekti, abychom docílili pestřejší zástavby," uvedl zástupce investora Jiří Šolc.

PARK I RESTAURACE

Současný územní plán počítá v daném místě s 60 % zastavěných ploch a se 40 % zeleně. „My jsme ale docílili toho, že zastavěnost bude u nadzemních budov jen 26 % a zbytek bude zeleň a veřejné plochy. Naproti současnému Annahofu, tedy v dolní části by mělo vzniknout i velké náměstí, ze kterého se potáhne dál nahoru pěší zóna. Kolem ní budou kvalitní budovy se zelenými střechami, které budou určené k bydlení, a ve spodních patrech pro administrativu a obchody. V podzemí pak budou garáže a datové centrum," popsal architekt Petr Šikola.

MÍSTO JÁMY ZCELA NOVÁ ČTVRŤ. Investor plánuje dostavbu celé uliční fronty v ulici Na Perštýně, kde jsou dnes domy v dolní polovině jen na jedné straně (horní snímek). Celkem pak projekt počítá s více než 500 byty, 750 místy pro parkování v garážích i venku a hlavně se spoustou zeleně.

Součástí projektu je i městský park s vodními prvky, vyhlídkové terasa s restaurací, čtyři kurty pro beachvolejbal, dětské hřiště a domov pro seniory.

„Rozhodně se zlepší i možnosti parkování, protože počítáme s celkem 750 místy, které budou jak v podzemních garážích, tak venku a určitě pomohou i obyvatelům dnešní Fialkové a Poutnické ulice a také lidem, kteří míří do centra města a nemají kde zaparkovat," dodal Šolc.

NOVÁ DOMINANTA?

Projekt také počítá s jednou výškovou budovou, která by tak mohla být novou dominantou centra. „Vedli jsme debatu, jak vysoký by ten dům měl být, ale kde jinde by měly být výškové budovy než právě v centru města?" zmínil primátor Tibor Batthyány. „V územním plánu máme, že v daném místě by neměly být domy vyšší než 8 pater, ale po poradě s odborníky jsme regulativ změnili, že tu může být i vyšší budova," upřesnil zpracovatel územního plánu Jiří Plašil.

Největším problémem tak bude doprava, protože už dnes je dolní centrum přetížené a to hlavně pěšími. „Největší brzdou jsou tam současné dva přechody pro chodce před kruhovým objezdem a u Annahofu. Jakmile tam někdo vejde, zabrzdí to dopravu až téměř k Šaldovu náměstí. Nová čtvrť tam pohyb lidí ještě zvýší, takže to je potřeba určitě vyřešit," uvedla na jednání vedoucí silničního a dopravního oddělení radnice Simona Brabcová.

Magistrát teď do 29. 11. přijímá písemné připomínky k projektu, který je i na webových stránkách města. K samotné realizaci prvních budov by pak mohlo dojít nejdříve v roce 2018.