Zelená neprůhledná voda dosahující i 25 stupňů Celsia. Taková je situace v některých přírodních nádržích Libereckého kraje. V Sedmihorkách a na jablonecké přehradě je dokonce vyhlášeno nebezpečí koupání.

„Počasí zkrátka přeje sinicím,“ zmínila Jarmila Petříčková z krajské hygieny. V Sedmihorkách zaznamenali výskyt sinic nad normu. „Při nebezpečí koupání se už vzorky neodebírají,“ doplnila Petříčková. Zvýšený výskyt sinic je také v Hamru Na Jezeře. Zde se voda postupně zhoršuje, a vhodná ke koupání byla naposledy v polovině června.

Martin Vrchovský, hrázný přehrady v Liberci.
Hrázný je přehrady pán. Musí ji ale hlídat 24 hodin denně

Zákaz koupání ve čtvrtek vyhlásila hygiena také na jablonecké přehradě. Přitom zde se kvalita vody donedávna držela na vysoké úrovni. Ještě na začátku srpna byla voda při 26 stupních Celsia jako křišťál. Jenže při úbytku vody, denně až o tři centimetry, tento stav nelze udržet. „Hladina se oproti loňsku propadla o dva metry,“ doplnil hrázný jablonecké přehrady Jiří Chmelař.

A tak se stalo, že zde hygienici naměřili ne právě příznivé hodnoty. Výskyt sinic se objevil na obou dvou místech měření, tedy u kiosku a u prutu, a to dokonce v takovém množství, že hygienici vyhlásili nebezpečí koupání. Zhoršenou kvalitu vody má už tradičně Máchovo jezero, kde se provádí měření na pěti místech.

Liberecký bazén.
Hnutí ANO navrhlo stávající bazén zbourat, jiné strany nesouhlasí

Někteří plavci dávají přednost plovárnám s bazénem. „Preferuji městská koupaliště, a to proto, že v rybnících a přírodních koupalištích nevím, na co stoupnu a plavou kolem mě různé havěti. Ale chápu, že někteří nechtějí platit za vstup,“ vyjádřil se Michal Půl z Liberce.

ČISTÁ VODA? JAK KDE

Z okresů Libereckého kraje je na tom nejlépe Liberecko. Z deseti míst, kde se provádí měření, je sedm vodních ploch vhodných ke koupání. Zhoršenou kvalitu vody má však přehrada Harcov, přírodní koupaliště v Českém Dubu a ještě o stupínek hůře je na tom Chrastava.

O poznání lépe na tom jsou umělá koupaliště. Najdeme je například v Hanychově a liberecké městské části Vratislavice nad Nisou. „Nám znečištění nehrozí. Máme úpravnu vody a bazén kontinuálně čistíme,“ uvedl správce koupaliště Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou Petr Polda.

Ewa Farna
V sobotu to bude ve Vratislavicích žít! Návštěvníkům zazpívá i Ewa Farna

Podle něj nelze říci, že s přibývajícím znečištění přírodních vod přibývá návštěvníků na koupališti. „Kdo má rád přírodní koupání, tak vždy zvolí variantu rybníku. Každé koupaliště má svoji zájmovou skupinu. Je pravda, že se nám stalo, že letos lidé přišli, protože v jablonecké přehradě se začíná voda zhoršovat a je jí málo,“ dodal Polda. Letos byla na Sluníčku rekordní návštěvnost tisíc šest set lidí v jeden den.