Šestý muž z olympijského závodu v hodu kladivem Lukáš Melich patřil k těm, kteří si o víkendu změřili své síly ve skotském čtyřboji a –  vyhrál. K tradičním skotským disciplínám patří například hod závažím do dálky a do výšky, vrh kamenem, hod kládou a hod skotským kladivem. Tu ale z bezpečnostních důvodů nahradil farmářský běh.

Právě v této disciplíně padl nový český rekord, když Jiří Svozil pokořil  se dvěma půlmetrákovými balvany hranici necelých 180 metrů. Do České knihy rekordů tak po loňsku přibyl ze Sychrova další zápis.

Rekord mužů 
v sukních

Tehdy se tu na jednom místě shromáždil největší počet mužů ve skotských sukních – kiltech. Bylo jich 136 a k překonání rekordu tak chyběla necelá dvacítka nositelů  tradičního károvaného oděvu, jehož barvy vyjadřují příslušnost k jednotlivým rodinným klanům a pravověrný Skot jej prý nosí „naostro".

Podle Václava Routa, hlavního pořadatele akce, která se letos konala v zámeckém parku už po dvanácté, rekord prošvihli dudáci. „Stačila dudácká kapela a loňský rekord byl překonán. Odešli zrovna trénovat další ze svých pochodů, které jsou ozdobou Skotských her a na počítání zapomněli," smál se Václav Rout a při té příležitosti  prozradil, že   dudácká kapela pochází z Německa.
„Hraje v ní ale dost Skotů, kteří žijí v Německu. Nechápu, kde se jich tam tolik vzalo," smál se.

Mezinárodní punc dodávají Skotským hrám nejen účinkující, ale i návštěvníci, kteří do Sychrova přijíždějí ze všech koutů světa. Nejčastěji ze sousedních zemí, ale i Velké Británie či USA.

Návštěva až z USA

„Jsem ze státu Illinois," prozradila na sebe Lisa Lillie, která sem zavítala se svými přáteli. Přijeli jsme navštívit Českou republiku a když jsme se dozvěděli o Skotských hrách, pořádaných na tomhle překrásném zámku, nemohla jsem si tu podívanou nechat ujít, ostatně mí předci pocházejí z Irska," pochlubila se Američanka.

Na Skotských hrách padl ještě jeden rekord. Tentokrát se týkal vypité whisky. „Nevím, kolik to bylo litrů, ale návštěvníci vypili všechnu, kterou sem pořadatelé přivezli. Nezbyla ani lahev.  Ochutnat mohli i některé poslední vzorky z dnes už neexistujících palíren či dokonce unikátní repliku tradičního skotského nápoje z roku 1907, objevenou v podlaze základny  polární expedice Ernesta Shackletona," prozradil Václav Rout.