Na začátku letošního července se měl po rekonstrukci opět otevřít, teď ale hrozí, že se ani letos lidé na „Lesák“ nedostanou. „Existuje jisté nebezpečí, že koupaliště nebude 1. července otevřeno pro veřejnost,“ potvrdil primátorův náměstek Jan Korytář (Změna).

Radní totiž už podruhé odmítli vyčlenit peníze na úpravy v areálu koupaliště. Konkrétně měly jít mimo jiné na bezbariérové úpravy vstupu, oplocení areálu, stojany na kola, odpadkové koše, odpočinková mola nebo zábradlí.

Lesní koupaliště v Liberci dne 22. června.
Vedení města na další rozvoj Lesního koupaliště peníze neodsouhlasilo

Radním vadilo, že Korytář žádal o výjimku, aby město nemuselo na provedení prací zadat veřejnou zakázku. Jeho odbor oslovil jen pět stavebních firem, z nichž nejlevnější za práce požaduje více než milion korun.

„Celé lesní koupaliště je jedna velká výjimka, standardně se tam nevysoutěžilo nic,“ vadí primátoru Tiboru Batthyánymu (býv. ANO). Výjimky jsou přitom podle něj určeny na řešení akutních problémů. „Třeba abychom mohli rychle zareagovat, když se stane nějaká havárie. Ne na projekt, který se připravuje dva roky,“ dodal.

Na svatého Štěpána se otužilci sešli na nově obnoveném Lesním koupališti v Liberci
Otužilci obsadili na Štěpána Lesní koupaliště

Korytář vysvětluje navržení výjimky tím, že při standardní soutěži by se otevřít už tuto sezónu nestihlo. „Navrhl jsem ji z časových důvodů a kvůli vytíženosti dodavatelských firem,“ uvedl. Rozhodnutí kolegů považuje za naschvál. „Blíží se volby a Změna nesmí mít žádné výsledky,“ podotkl.

Nehledě na politické šarvátky a technické nedodělky se ale lidé v koupališti už dávno koupou. A to i přes cedule upozorňující na zákaz vstupu. V neděli se ovšem areál znovu provizorně oplotil a znepřístupnil. „Je to z důvodu vysetí a položení nového trávníku, který musí v klidu zakořenit,“ vysvětlil Korytář. To by mělo trvat do konce června.

Na Lesním koupališti v Liberci pokračují rekonstrukční práce dle plánu.
Vana na Lesním koupališti je opravená. Příští rok by mohlo být už funkční

Město s obnovou areálu začalo vloni, za práce dosud zaplatilo zhruba 6,6 milionu korun. Vana koupaliště je už opravená a voda napuštěná. I po oficiálním otevření má být koupaliště lidem přístupné volně, zdarma a na vlastní nebezpečí.

Areál, který se nachází uprostřed lesa v Lidových sadech, vznikl v roce 1935. Hlavním zdrojem vody je Jizerský potok, který zaručuje i ve velkém horku příjemné osvěžení.

Lidé, kteří se účastnili veřejné debaty o budoucnosti lesního koupaliště v Liberci, si 22. června prohlíží jeho areál.
FOTO: Oprava vany Lesního koupaliště budí emoce

Koupaliště sloužilo lidem do roku 2001. Posléze zpustlo a zarostlo náletovými dřevinami. Ve městě jsou kromě přehrady jen dvě funkční veřejná koupaliště – Vápenka v Hanychově a Sluníčko ve Vratislavicích.