„Město společnost špatně řídilo. Proto firma špatně hospodařila. My se jako kontrolní výbor domníváme, že audit neodhalí víc, než už sami víme,“ prohlásil zastupitel Jaroslav Bretšnajdr (DRS, TOP 09, VV). Jak doplnil, za vysokými náklady společnosti stojí také úvěr, který si firma vzala na topné kanály. Ročně z něj splácí 2 miliony korun. Přitom čeká společnost podle starosty Antonína Samka ještě rekonstrukce kotelny, což zřejmě budou další výdaje.

„Audit je nepovinný. Nikdy se v Teple Hodkovice nedělal. Měl by nám ukázat i vazby naší firmy na jiné společnosti. Jsem pro to, abychom jej nechali udělat,“ přimlouvala se Markéta Khauerová (SNK Evropští demokraté).

Další zastupitelka, Alena Urbánková (Nezávislí kandidáti) se podivila nad tím, jak by mohlo město sumu za audit včlenit do svých výdajů, když je stále v rozpočtovém provizoriu. „Audit nás přijde asi na 40 tisíc korun. Vybereme firmu až poté, co schválíme rozpočet na tento rok,“ odpověděl starosta Samek (DRS, TOP 09, VV). Jak doplnil, auditora vybere rada, nemusí jej schvalovat zastupitelé.

Podle Jaroslava Bretšnajdra vloni dávali hodkovičtí za centrální teplo nejvíc v Libereckém kraji, téměř 700 korun za jeden gigajoul.

Od auditu si zastupitelé slibují snížení ceny tepla.