Arénu si před červnovým jednáním prohlédla část libereckých zastupitelů. Na vlastní oči se tak přesvědčili o jejím žalostném stavu.

Jak připomnělo po prohlídce vedení města, do stadionu při dešti zatéká. Kromě toho, že voda prosakuje střechou a kape na hrací plochu, ohrožuje svým dlouhodobým působením také nosné železobetonové sloupy, kde dochází k poškození betonu a korozi železných výztuh.

„Jsem rád, že si liberečtí zastupitelé udělali hodinu času na to, aby se seznámili se stavem arény. Přesvědčili se na vlastní oči, proč mluvíme o nutnosti získat finance na rekonstrukci střechy alespoň v minimálním rozsahu tak, abychom byli schopni zachovat arénu v provozu i v dalších sezónách," řekl náměstek primátorky pro územní plánování, sport a cestovní ruch Jiří Rutkovský (USZ).

Stav budovy nyní zkoumají statici. „Společnost SAL má za úkol spočítat, kolik peněz bychom jako minimum na opravu střechy potřebovali. Až budeme znát přesnou sumu, můžeme zkoušet nějaké dotace. Spíš to ale vidím na další úvěr," zdůraznil náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům).

Za loňský rok navštívilo starý městský stadion 190 tisíc lidí. Aréna je využívána téměř nepřetržitě. Obě ledové plochy slouží tři čtvrtě roku, sedm dní v týdnu a až patnáct hodin denně, zejména pro hokej a krasobruslení. O víkendech se zde pravidelně konají zápasy hokejové ligy mládeže od nejmenších dětí až po dorostence a další turnaje pro mládež. Odpoledne je prostor arény vyhrazen pro oblíbené veřejné bruslení.

„Plochy s umělým povrchem slouží po zbytek roku, pokud na ně zrovna střechou neteče, jako plochy pro míčové a jiné sporty. Do haly ale teče tak často, že kvůli nebezpečí úrazu na mokrém umělém povrchu musel být letos její provoz omezen," vysvětlil Jiří Rutkovský.

Od výstavby v roce 1956 prošla Svijanská aréna jen několika opravami. Některé z nich přitom budově spíše uškodily. Současný střešní plášť je starý 27 let, opravovaný byl v roce 1994. Před šesti lety byla původní jedna ledová plocha nahrazena dvěma na úkor hlediště. Nejvíce halu využívají krasobruslaři, žáci základních škol a hokejová mládež. Sportovcům slouží devatenáct, už zchátralých, šaten.