Na jednom místě a za nízkou cenu. Od července příštího roku převezme město do své správy krematorium a nabídnei služby pohřebnictví.

SOCIÁLNÍ POHŘBY

„Bude se jednat o malou pohřební službu, která bude zaměřená především na sociální pohřby,“ vysvětlil vedoucí odboru správy veřejného majetku David Novotný. Tomu bude odpovídat i cena, kterou pozůstalí zaplatí. Celý pohřeb včetně jeho organizace, pronájmu obřadní síně, rakve, parte, smutečního projevu a dalších nezbytných položek bude u města stát 15 719 korun.

Liberecké krematorium
Likrem se kaje a omluvil se

Podle jednatele společnosti Likrem Ladislava Kopala, která si od města krematorium pronajímá, je to však pro soukromé firmy likvidační cena. „Za to si nevydělají ani na mzdy,“ sdělil Kopal, který vyjádření o sociálních pohřbech označil za lži. „Když se lidé o ceně dozví, budou chodit jen tam,“ poznamenal a dodal, že Likrem není schopný zorganizovat obřad v podobném rozsahu za méně než 23 tisíc.

Krematorium v Liberci na snímku ze 14. prosince.Zdroj: Deník / Zbranek Petr

Podle Novotného ale město soukromníkům konkurovat nechce. V nabídce bude jen ta nejlevnější varianta, kdo bude chtít něco více, bude se muset obrátit jinam. „Je pravda, že nebudou naše konkurence, za námi totiž nestojí organizace s dvěma miliardami příjmů,“ dodal Kopal s tím, že jsou připraveni oslovit i antimonopolní úřad. „Jak to bude pokračovat? Zařídí si město svoji taxislužbu?“ okomentoval dále jednatel, který dodal, že společnost Likrem půjde do likvidace a rozštěpí se na dvě samostatné společnosti. Kopal také nevyloučil, že by si do budoucna nechali postavit vlastní krematorium.

Liberecké krematorium
Krematorium čeká oprava pecí, zatékající střecha má ale smůlu

VÍCE OBŘADŮ

Jedním z důvodů, proč chce město provozovat vlastní pohřební službu s nízkými cenami, je také snaha motivovat pozůstalé, aby zemřelé důstojně pohřbívali. Ročně totiž v Liberci zemře asi 1000 lidí a v krematoriu dochází přibližně ke 2000 až 2500 kremací. Obřadů se však zde z různých důvodů koná pouze kolem 230.

Liberecké krematorium
Hned po Japonsku jsme světovou velmocí v počtu pohřbů v krematoriu

Město do budoucna také počítá s tím, že bude hospodaření nastaveno tak, aby průběžně umořovalo náklady na opravy krematoria. Nejnutnější investice se pohybují kolem 30 milionů.