Liberecké teplárně už nic nestojí v cestě, aby po ukončení topné sezony rozjela projekt GreenNet. „Práce by měly začít v červnu,“ potvrdil ekonomický náměstek primátora Jan Korytář. Zastupitelé na svém mimořádném zasedání totiž odsouhlasili, že Liberec bude ručit svým 24procentním akciovým podílem v teplárně.

PRO BYLA VĚTŠINA

„Ve smlouvě není nic, co by město zavazovalo více, než je nutné,“ uvedl Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj, kteří měli před hlasováním nejvíce námitek. Nakonec pro úvěr hlasovalo 20 z 25 přítomných zastupitelů

Teplárna si na projekt chce vzít úvěr ve výši 271 milionů korun se splatností 8 let. Část peněz může splatit jednorázově z evropské dotace, kterou získala. Jedná se o částku zhruba 70 milionů. Celkově bude stát modernizace jedné ze tří větví parovodu 324 milionů.

ZMIZÍ PAROVOD, TEPLO BUDE LEVNĚJŠÍ

Díky projektu GreenNet by mělo nejen zmizet z koryta Nisy nevzhledné obří potrubí, ale město očekává také zlevnění tepla. Podle Korytáře by jeho cena mohla v budoucnu klesnout o více než sto korun za gigajoul na zhruba 550 korun. „Nejedná se pouze o administrativní rozhodnutí, ale teplo zlevní i na základě úspory nákladů“ dodal náměstek.

TAHANICE U SOUDU

Projekt GreenNet brzdily vleklé tahanice mezi městem a teplárnou, které skončily až u libereckého soudu. Dohodu, která jasně vymezila, jaký majetek akcionáři do teplárny vloží, uzavřelo nakonec město Liberec s teplárnou zhruba před měsícem. Do sporu se nakonec musel vložit i německý vlastník společnosti MVV z Mannheimu.

Ilustrační foto.
V březnu počítejte s výlukami vlaků. Všemi směry
Ilustrační foto.
Okresy se budou papírově stěhovat. Změna se jen v kraji dotkne desítek obcí